Седмицата

Новоизбраното 42-ро Народно събрание провежда първото си заседание днес

Новоизбраното 42-ро Народно събрание ще проведе първото си заседание днес от 10:00 часа. Събранието се свиква с указ на президента Росен Плевнелиев, издаден на 17 май 2013 г. Заседанието на парламента ще бъде предавано пряко по националните медии. Съгласно Конституцията първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител, който ще произнесе слово. В 42-то Народно събрание това е Стефан Данаилов.

След изборите на 12 май новият състав на Народното събрание включва 240 народни представители от четири политически сили – ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС и „Атака”. ГЕРБ ще има 97 депутати, Коалиция за България – 84, ДПС – 36, а „Атака” – 23.
На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!”. След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвените листове.
В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. След това президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение към народа и Народното събрание.

Изявления ще направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. На заседанието ще бъде избран председател на 42-то Народно събрание. Депутатите ще гласуват проекторешение по процедурата на избора. Изборът ще бъде произведен съгласно приетата процедура, след което ще бъдат обявени и резултатите.
Избраният за председател на 42-то Народно събрание ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово.

Михаил Миков (БСП) и Цецка Цачева (ГЕРБ) ще бъдат номинирани за председател на Народното събрание при тържественото му откриване днес

Следва избор на заместник-председатели на Народното събрание и приемане на решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. ДПС ще издигне Христо Бисеров за зам.-председател на парламента.

Гласувани ще бъдат решения за избиране на временни секретари на парламента и на Временна комисия по Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. След края на заседанието се предвижда обща снимка на официалния вход на парламента.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close