Седмицата

Нов (не)законен квартал в града ни

В последно време въпросът за интеграцията на ромите придобива отново актуалност. Предстои да бъде изготвена общинска стратегия, в която ще намерят място най-наболелите проблеми на малцинството. Непосредствено до предизвикателствата, свързани със здравеопазването, образованието и липсата на заетост, се нареждат лошите жилищни условия. Не е тайна за никого, че голяма част от циганите обитават неугледни постройки и бараки, пригодени за живеене. Начинът, по който те са се появили на бял свят е в разрез с всякакви законови изисквания.
„Не е виновен този, който яде баницата, а този, който му я дава” – гласи народната мъдрост и отразява абсолютно точно създалата се ситуация. Има незаконни сгради (по-скоро подобие на такива), но някой е допуснал те да бъдат построени.
Какъв е изходът от този омагьосан кръг не е ясно. Първата крачка обаче е направена. Отредени са имоти, които ще бъдат предоставени за строителство. Терените са южно от Гражданска защита, в квартали 359, 360 и 361- по пътя за Ихтиман. Предвидено е изграждането на двуетажни жилищни сгради със застроена площ от 65 кв.м. (разгърната застроена площ 130 кв.м.) и допълващо застрояване за гараж или складово помещение. Вече се проведоха две тръжни процедури и в резултат на това 24 от кандидатите вече са собственици на заявените от тях имоти с учредено право на строеж. Определената начална тръжна цена, от която стартира наддаването е 10.80 лева кв.м.
 Архитектурните проекти са изготвени от Общината и са в процес на одобрение. Анализирайки ситуацията, си задаваме логичния въпрос: „Това ли е най – правилното решение?”.


Отредени земи има, условия за строителство също, но няма изградена инфраструктура, което никак не е за подценяваща като отсъстващ факт. Предстои да бъде направена такава, но не е ясно с какви пари.
 Спорно е също така доколко представителите на ромското малцинство ще плащат сметките за ел. енергия и вода в новите си домове. ”Важното е, че ги вкарваме в урегулирани поземлени имоти и там има план” – коментира кметът Владимир Георгиев.
Преди време имаше идея за строителство на социални жилища и отреден терен срещу НУ „Петър Берон”. Непосредствено след направената първа копка, проектът беше замразен заради спряно финансиране. Надеждите, че все някога тези намерения ще се осъществят остават.
Общото мнение на участниците в проведената срещата е, че Общината предприема действия за интеграция на ромите. За съжаление държавата не помага кой знае колко. Тук е ролята на неправителствените организации, който са свързващото звено между гражданите и институциите.
По този повод ние решихме да потърсим за коментар Александър Методиев в качеството му на представител на общността в Общинския съвет, но не нямаше такъв. След серия неуспешни опити да се свържем с него, ситуацията остана висяща. Също толкова висящо е положението, когато тръгнахме и  по- нагоре. Т.е. потърсихме и Цветелин Кънчев,  лидер на „Евророма”. Няма никакъв отговор  на въпросите, които отправихме към него. Мотивът да се обърнем към Кънчев е честото му присъствие тук, когато възниква напрежение и бързото омиротворяване на ситуацията.
В случай, че получим така търсените отговори, ще ги представим на страниците на изданието.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close