Ски и зимни спортове

Най-накрая агитка и български флаг за Влади Зографски

Самоковецът Влади Зографски продължава да създава поводи за гордост. Той премина през квалификациите на състезанието по ски полети за Световната купа в словенския зимен център Планица и за пореден път доказа своите безспорни качества.
  Там той успя да подобри личния си рекорд от 204 метра и да скочи 213.5 метра, като с този резултат подобри националния рекорд на България. Младата надежда завърши квалификациите на шанцата за ски полети на девето място, след като получи 192,4 точки.
Интересното е, че този път на финалите за сезона Влади Зографски имаше българска агитка. За първи път се организира подобна инициатива в подкрепа на самоковеца. До този момент, въпреки отличните си постижения, за Влади не е развяван трибагреникът от негови привърженици. Инициативата е организирана от Антон Благоев, който заедно с още 15 души изготвят плакати, купуват знамена и заминават за Планица. „Досега не е имало близки и приятели на Влади, които да го подкрепят на място, където се състезава. Нямаше дори знаме. На предишното състезание, което беше преди около месец в Германия, Влади скочи 204 метра. На шанцата в Планица, Словения, се очакваше да подобри рекорда си и така стана. Със скока си на 213.5 метра подобри националния рекорд на България”, разказва Антон Благоев.
  Всъщност с този резултат Влади Зографски има възможността да впише името си във вечната класация под номер 20.
  „Организирахме от Самоков знамена и плакати. Желанието ни беше нашият флаг да се вее най-високо. Интересното беше, че освен от нас, Влади беше подкрепен и от словенците. Еуфорията беше невероятна, когато скочи. Той беше 42 номер. Времето  изигра лоша шега, като преди старта на Влади издуха силен вятър. Така той беше върнат от старта два пъти. На третият път скочи. Шанцата там е толкова голяма, че той се виждаше като точка, която лети във въздуха. Почти веднага стана ясно, че резултатът му е много добър”, споделя впечатленията си Антон Благоев.
  След ски полета цялата самоковска агитка, а и не само, изпадат в екстаз. А самият Влади поздравява  поддръжниците и изразява своята благодарност за оказаната подкрепа.
На състезанието присъстват гости от генералния щаб на ВВС, които връчват на Влади плакет. Най-голяма изненада за Влади Зографски се оказва Любен Велков, дядо на младата ни надежда и част от самоковската агитка.  
 Самоковската агитка присъства и на другия ден след квалификацията, когато е истинското състезание, където първият скок на нашето момче е 197 метра, а вторият 202.5 метра. Така той заема 16-то място в крайното класиране и 32-ро място в генералното класиране за тази година.
 „Ходенето ни в Планица, Словения, беше напълно нужно и в точния момент. Сега искаме да направим в Самоков фен клуб на Влади Зографски и да определим някаква символична сума за членски внос, за да може следващата година със събраните средства да отидем пак да го подкрепяме, а не да разчитаме на спонсори, както стана сега”, обобщава Антон Благоев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close