ОбществоРегионалниСамоков

Националният фестивал за училищен театър на немски тази година се провежда в Самоков

„Самоков 365“

Самоков е домакин на Национален фестивал за училищен театър на немски език – „Завесата се вдига на немски език“. Той стартира в петъчния ден /26.04.24 г./ и ще продължи и днес в салона на  читалище-паметник „Отец Паисий – 1859“.  В надпреварата за първото място ще се представят училищни трупи от София, Смолян, Ловеч, Габрово, Бургас, Варна и Самоков.

Учениците ще представят свои постановки на немски език. Те ще бъдат оценявани от журито – Аксел Байер от Гьоте институт – България, Дебора Лавал и Розалин Шмийх от Немското посолство в София, Екатерина Алтънкова от Министерство на образованието на науката. Утре трупите ще бъдат класирани и наградени. Мотото на фестивала тази година е “Exposed: Какво знае интернет за мен?”.

Официалното откриване бе съпроводено с приветствени слова от журито, кмета на община Самоков инж. Ангел Джоргов и директора на училището Венета Симитчийска. Прочетен бе и поздравителен адрес от началника на Регионалното управление по образование – София област Росица Иванова.

Програмата продължи с музикален поздрав от бивш ученик на самоковската гимназия Димитър Рогачев, който свири на акордеон. Бе излъчен и кратък филм, който учениците от гимназията са направили за различни архитектурни забележителности от града.

Театралният фестивал бе открит от трупата към самоковското училище, която представя пиесата „Тук ли си?“, а след това и другите състави ще се качат на сцената на читалището.

Програмата продължава и днес с изяви на останалите състави, след които е официалното награждаване. Организатори на събитието са МОН, Немско посолство – София, Гьоте институт – България и Централна служба за училищата в чужбина, а домакин на фестивала е Профилирана гимназия “Константин Фотинов”, която тази година чества 130 години от създаването си.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close