Самоков

На празник в Княжево

През месец септември АРИЗ (Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите), София ще духне пет свещички. Главен организатор, майстор-готвач и ентусиаст на пъстра трапеза и пазител на традициите е неуморният Пеньо Иванов. Заедно със своя екип вече близо пет години обикалят градове и села (идвали са и на Бобфеста в Радуил), за да организират вкусни празници.
  Такъв беше денят 24 март в градинката до читалище „Братя Миладинови”, кв. Княжево, район Витоша. Съвместно със самодейците от читалището и гостите от с. Черньово, ихтиманско, ние от Самоков и с. Клисура, прекарахме един чудесен ден. Подкрепи ни и времето – беше слънчево и сравнително топло. Пред естрадата ни посрещна огромна дървена лъжица – символ на българските гозби.
  Първата ни задача беше да подредим това, което занесохме там. Катя Дамянова беше омесила пролетна пита с украса кокичета,  Елена Михайлова беше извъртяла белоискровски зелник, Латинка Трохарова – празнична пита. Д. Божилова почерпи с радуилски боб в гърне и запечен боб с ориз на фурна. Клисурки също се бяха постарали, особено Венета Чучукова. Нейните печени пилета, облечени като Пижо и Пенда караха присъстващите да ахкат, да преглъщат и да чакат с нетърпение, за да ги опитат. Но Венета ги подари на кмета и на Пеньо Иванов. Майсторката донесе и погача на плодородието. Зорка Дочева разкраси масата с празнична пита.
  До нас своите вкусотии подредиха черньовки – черньовско мияне, ичиник, сватбарска баница, погача, роле с пилешко и бекон, зелник, сладкиш, мъфини. Заслужено  тяхната маса получи специална награда за богатство и разнообразие.
  Докато ние редяхме уханните вкусотии, няколко мъже донесоха голямата баница – дар от кмета на район Витоша г-н Стойко Дуков. Тя била приготвена от два екипа (4 души) за 15 часа и тежеше 20 кг. Само за 10 минути от нея не останаха и трохи. След програмата журито, което също нямаше търпение да топне лъжиците и да опита гозбите, щеше да отличи най-добрите.
  През това време на сцената най-напред пяха и играха домакините – самодейците от читалището. Малките певици от „Витошки камбанки” пяха от сърце. Пижо и Пенда играха танци, АРТ студио „Камбана” изнесе спектакъла „Събрали се, набрали”. Имаше и гатанки с награди за децата, а за големите – въпроси от кулинарията. След тях група „Кукери” слязоха от гората и със своите клопки изплашиха и прогониха злото и змиите.
  Дойде време за изпълненията на гостите. Нашите жени от Клисура се справиха чудесно с песните. След тях в дует пяха Латинка Трохарова и Васил Димитров. Докато на сцената се редуваха песни и танци, деца рисуваха „Гозбите на баба”. Павел Георгиев плетеше дантели, Мариана Недкова показваше изработване на плъстени платна и др.
  Край една от масите се бяха струпали много хора, които очакваха да опитат от боба, сварен в голям казан от екипа на АРИЗ-а.
  Най-после дойде и очакваният момент – класирането за вкус и красота на гозбите. Със специални награди бяха отличени Катя Дамянова и Венета Чучукова. Наградени бяха Елена Михайлова, Латинка Трохарова, Д. Божилова и Зорка от Клисура. Завършихме празника с посещение на Княжевския манастир.
   

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close