Самоков

На поклонение в Света гора

бежища скрити от лъжовний мир
място за молитва, за отдих и мир.
Де се чува само ревът беломорский,
или вечният шепот на шумите горски,
ил на звона тежкий набожният звън.

                                          Иван Вазов

  Малко са българите, които са били няколко пъти на поклонение в Света гора. Аз съм един от малкото, които имаха  и имат възможност по 3-4 пъти в годината да посещават свещената Атонска земя.
  Вече десет години, при всяко едно поклонение, изтръпвам пред една неописуема каменна симфония, която те възвисява и те връща към вековете. При мисълта, че отиваш на едно място, което от всичко българско е най-българско, ти, поклоннико, се отръсваш от цялостното  ежедневие  с неговите плюсове и минуси и изведнъж ставаш това, което природата е сътворила в теб.
  Произнасяйки думата Атон, някаква сила те кара неволно да спреш, за да почувстваш поне за малко какво стои зад нея. Атон не е приказка или райски кът, а реално място за невиждан физически и духовен труд, място за непрестанен човешки подвиг на неговите обитатели, място на молитва, а и на сълзи за доброто на човеците и целия мир.
Ти, поклоннико, какъвто и да си човек, дори и грешен, защото няма безгрешни, се стопляш от една велика вяра, обзема те невидима сила и неочаквано навлизаш в някакъв нов период от време. Неволно в главата ти нахлуват неизброими мисли, които те карат цялостно да преосмисляш своя живот- минал, настоящ и бъдещ. Запознат по-подробно със Света гора /Атон/ ти, поклоннико, си в състояние бързо и реално да възприемеш чудесата на миналите векове и то в името на човека.
  Нека накратко се спрем на дохристиянската история на Света гора. Трите ръкава на Халкидическия полуостров са Света гора/Атон/, Сидония и Касандра. Касандра е името на Омировата пророчица. Света Гора е на самия край на югоизточна Европа, като от трите страни се мие от прозрачните води на Бяло море. Площта на полуострова е около 350 кв.км., с дължина 62 км и ширина 7-8 км. главният връх на този планински масив е Атон, намиращ се в югоизточния край и е висок 2033м, 33 метра над 2000 – толкова, колкото е Христовата възраст.
  Света гора е суверенна територия на гръцката държава и всеки чужд гражданин, който стане монах в някой от 20-те манастира, получава задължително гръцко гражданство, без каквито и да е формалности. Независимо от своя произход и националност, монасите са равнопоставени.
  Света гора не е за туристи, а за поклонници. Тя може да бъде посетена само след получаване на специално писмено разрешение /Диамонитирион/ – вид виза. В Света гора могат да пребивават хора  и животни само от мъжки пол. Тук властват обетите за молитва, пост и любов към ближния. За престой повече от три дни, се иска допълнително разрешение от Светата община в Карея. Карея е малко градче, в което се помещава общата управа на манастирите. Вече сдобили се с необходимото разрешение и проверка едновременно от  български и гръцки служители, вие се озовавате в прочутото Серско поле, едно от най-плодородните в северна Гърция.
  Идеално обработени ниви и насаждения грабват вашия поглед, а очите ви се радват на извънредно висока култура на земеделия и нито една педя необработена земя…а при нас..? Маслинови, бадемови и лозови насаждения,  успешно се редуват с памукови, житни и слънчогледови ниви. Малки ферми с модерна техника и загрижени стопани с непрекъснато оросяващи системи, дават облик на съвременното гръцко земеделие. Превъзходни пътища минават през китни села и градчета (трудно е да разбереш кое е село и кое малък град), вият се покрай много заливи, близо до китни острови. Следвайки идеално обозначената пътна маркировка и след около 2 часа път, вие се озовавате в приказното градче Уранополис (Небесен град). Сигурно е така, след като и нашият президент има малка къща там.
  От пристанището на това градче тръгва ферибот до пристаните на манастирите, разположени от лявата страна на ръкава – ориентир връх Атон. Добре е всеки поклонник да знае, че не може да си вземе билет за ферибота, без да е получил разрешително (Диамонитирион). С ферибота се превозват поклонници, провизии, различна техника и моторни превозни средства – собственост на манастирите, регистрирани в Карея. При лоши климатични условия и висок щорм, фериботът не пътува. Единственият сухоземен път на 2 км. от пристанището на Уранополи (границата), може да се ползва в строго определени случаи и при крайно належащи причини.
  В Света гора са съхранени едни от най-старите и строги норми на живот на православното монашество.
  Светските песни и гръмогласният и лекомислен смях, свиренето с уста и пушенето, се считат за непристойни и са забранени. Монаси, послушници и поклонници от всички манастири, смирено се поздравяват с думите: „Евлогите”, т.е. Благословете, като се отговаря „ О, Кириос”, т.е. Бог да ви благослови. Фотографирането в храмовете става със специално разрешение на манастирската управа и то по изключение. Свещите не се продават, но поклонниците оставят своята лепта според възможностите си. Споменаването на имената също е безплатно.
  В топографско отношение, Атонският полуостров е своеобразна местност, прорязана с долини и осеяна с вечно зелени хълмове. Пътищата, свързващи отделните манастири, са като нашите в Плана планина и Верила.
  На където и да погледнеш, виждаш един надиплен губер, сред който пъстреят смълчани гори, поляни, лозя, маслинени и лимонови ниви, архитектурни ансамбли, манастири, скитове, келии и параклиси. Струва ти се, че всичко е било режисирано и подредено от гениални художници, които са искали да покажат цялото богатство на багрите и въздействащата сила на феноменалните форми, сенки, светлини и сияния. Гледаш…а очите ти нямат насита.
 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close