Седмицата

На Петковден в Белчин

Казват, че Петковден е денят, който предвещава идването на зимата и идването на студа. Света Петка в народните представи е светица лечителка и пазителка от болести. Нейното име носи църквата, кацнала на хълма невисоко над селото.
Съвсем не октомврийско и студено беше времето на традиционния за село Белчин празник на този ден- курбанът беше съчетан с цяла програма под веселите лъчи на слънцето. Десетки жители и гости на селото бяха излезли, за да почетат храмовия празник на църквата „Света Петка” и да запалят свещ за здраве.


Преди да се раздаде курбанът кметът на селото Венета Балабанова обяви началото на празника и на импровизираната трибуна покани официалните лица- общинското ръководство, общински съветници, министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и неговата съпруга Румяна Нейкова, Симеон и Камен Пешови. Симеон Пешов, в краткото си слово, изрази още веднъж категоричното си становище, че Белчин е дал много на България и тепърва ще дава. Неговото реабилитиране е започнало и кулминацията  предстои с появявата на Цари мали град догодина.
Засиленото спортно присъствие изобщо не беше случайно, защото празникът на Света Петка мина под знака на приноса на Белчин към спортните заслуги на цяла България. Младите надежди Мирослав Кенанов и Ивана Аджова наред с по- зрелите си колеги по съдба- Иван Върбев, Кирил Човеков и още много други, бяха наградени за представянето си по нашите и чужди спортни арени в различните видове спорт.
Специално за всички желаещи организаторите бяха предвидили и среща със спортистите на  хижа „Белчински рай”.
Фолклорната китка събра млади и стари, за да покаже още веднъж приемствеността между поколенията и да представи пред публиката типичното за Белчин пеене. Кръшно хоро поведоха младите певци и певици за гордост на своите близки.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close