Интервю

На път с “Автостарт” АД

  Не беше много отдавна времето, когато цените на бензина и дизела се променяха буквално всяка минута. В публичното пространство се прокрадваха нестихващи съмнения за спекулативни действия. Особено засегнати се оказаха хората, които изминават ежедневно големи разстояния с личните си автомобили, таксиметровите шофьори и транспортните фирми. Това породи вълна от протести, които се разразиха на национално ниво. Променила ли се е ситуацията към настоящия момент и какво се изисква да бъдеш успешен мениджър на фирма, извършаваща транспортни превози? Попитахме Васил Вуков – управител на „Автостарт” АД.    
  Г-н Вуков, трудно ли се ръководи фирма като „Автостарт” АД?
  Специално транспортът е една от най-трудните области. И Сталин не е успял да се справи с шофьорите. „Автостарт” АД е акционерно дружество с мажоритарен собственик „Български транспортен холдинг”.  До 2008 г. директор на фирмата беше Недялко Динев. След това имаше назначен прокурист до края на 2009 г. В момента аз съм управител на дружеството. „Български транспортен холдинг” има общо 22 предприятия в цялата страна и всички ни зарежда с гориво на централизиран принцип. Фактът, че сме част от такава голяма структура доста ни помага. Благодарение на това, „Автостарт” АД членува в Асоциацията на транспортните превозвачи.
 Как ви се отрази кризата?
  Доста сериозно. Разчетите ни показват, че около 0.60-0.70 лв. на км. отиват за гориво. Останалото за резервни части и гуми. На практика работим без никаква печалба. За съжаление нямаме друг вариант. Опитваме се да привличаме клиенти като правим различни промоции – билет отиване и връщане до София 10 лв. Издаваме и карти за намаление на работници и ученици.
 В града битува мнение, че автобусите на „Автостарт” АД не са в добро състояние. Как ще коментирате това твърдение?
  Това не е вярно. Истина е, че някои от шофьорите се отнасят доста небрежно към външния вид на превозните средства, но като цяло автобусите на „Автостарт” АД са едни от най-добрите в града. Всяко едно от возилата минава периодични технически прегледи и е изправно.
 Не е тайна, че доста от транспортните фирми работят в сивия сектор. Не издават билети на пътниците, осъществяват дъмпинг на цените и т.н. По какъв начин се борите с нелоялната конкуренция?
  Пишем жалби до ДАИ, обаждаме се в полицията, но е много трудно. Нелоялни конкуренти са ни леките автомобили, които превозват пътници до София за 5 лева. Проведохме редица срещи по този повод. Бяхме назначили и дежурни лица на Окръжна болница, но не помогна. От ДАИ ни отговориха, че нямат право да спират въпросните коли и микробуси. Според мен и самите хора имат определена вина за тази ситуация.
Другият проблем са договорите с Общината. Нашата фирма не е много доволна от критериите, по които става разпределението на линиите. Факторите с най-голяма тежест са цена на билета и годината, в която е бил произведен автобусът. По този начин фирми, които представят фиктивни договори, било за наем или нещо друго, могат да се окажат по-добри от нас.
 Зимата в Самоков е доста тежка. Съумявате ли да се справите с усложнената пътна обстановка в този период на годината?
  До момента, тази зима нещата са горе-долу добре. Наистина някой път се случи автобусите да закъснеят, за което искам да се извиня на пътниците. Това са редки изключения, обикновено сутрин рано, когато пътищата все още не са почистени. Мога да кажа, че изключително много намаляха пътниците по всички маршрути. Най-силно това се забелязва по направлението Самоков-София. Принудени сме да извършваме странични дейности, за да оцелеем финансово. Автогарата е една от малкото обществени сгради в града, където човек може да се приюти на топло и да изпие едно кафе. Нещата, които ги поехме като ангажимент още при изграждането на обекта, ги изпълнихме. Собственост на фирма „Автостарт” АД е и Автогара „Юг”- София, която наскоро беше ремонтирана. Направиха се нови тоалетни – мъжка и дамска, пригодени за инвалиди, съгласно изискванията на Здравната инспекция
 Кога ще пътуваме  в по-комфортни автобуси?
  Един наш автобус изминава 300-400 км. на ден. Не може да угодим на всички хора, но се стремим да осигурим необходимите удобство и комфорт при пътуване. Абсолютно всички наши автобуси са отопляеми и в момента.
 Предвиждате ли скоро подмяна на автопарка, с който разполагате?
  Колите, които закупуваме са от автокъщи. Имаме намерения да подменим още няколко автобуса, при подписване на продължителен договор с Община Самоков за превоз на пътници. До 31-ви декември беше крайният срок, в който всеки един автобус, с изключение на градските линии, трябваше да бъде снабден с касов апарат. Той е удължен до 31-ви март. При всяко положение, за нас това ще се окажат допълнителни разходи. Не мога да кажа със сигурност кога ще можем да си позволим закупуването на нови автобуси.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close