Предприемачи

Може ли бизнесът да бъде социално ориентирана дейност?

  Вероятно малко хора знаят, че в града ни има представителство на пловдивската фирма  „Анжело” ООД. Дейността на местния офис е ориентиран изключително към хората с увреждания. Магазинът предлага помощни средства за инвалиди, които държавата отпуска под формата на финансови средства. Парите идват и хората с увреждания получават необходимите им колички, комбинирани столове за тоалетна и баня, проходилки, патерици, бастуни, чорапи, ортопедични стелки. Получаването става със заповед, издадена от Дирекция „Социално подпомагане”.
  „Системата е малко мудна” – коментира продавачката Ани Ляпова, която е превърнала грижата за болните хора в свое призвание. Обяснява ни, че първо се подава молба, одобрява се и едва на следващия месец се отпуска определена сума за получаване на помощни средства. Това до известна степен затруднява инвалидите. Като цяло процедурата е доста бавна.
  „Преди време всичко, което се изписваше се караше до дома на болния. Постепенно преустановихме тази практика, но въпреки това ако човек няма възможност да дойде до нас, пак гледаме да организираме нещо”.
  Броят на хората в неравностойно положение се увеличава непрекъснато. Голяма част от тях са лица в напреднала възраст, между които има и много млади хора. Привидно изглежда, че са се примирили със съдбата си, но те с всички сили продължават да се борят. Помощните средства спомагат по някакъв начин да им се стабилизира животът им, особено когато ползват антидекубитални дюшеци. Те спомагат за по-доброто кръвообръщение в организма и по този начин облекчават значително състоянието на болния. С грижа за лицата със здравословни проблеми са козметичните средства, които се предлагат. Това са предимно кремове за разширени вени, продукти за здравословно отслабване. На изключителен интерес се радват апаратите за кръвно налягане и ортопедичните стелки.
  След години всеотдаен труд, на Ани й предстои да се оттегли в заслужена почивка като пенсионер. Уверена е, че предава щафетата в добри ръце. Най-важното условие за добрата приемственост е любовта към професията. „Имало е случаи, когато човек идва при нас и не му стигат парите за тапичка, с която да подмени изпадналата. Аз вадя от мен и му давам” – разказва ни тя. За съжаление някои неща се доплащат.  Цените са завишени с по един – два лева, което е съвсем нормално при сегашната икономическа обстановка. Понякога хората имат нужда и от морална подкрепа, да поговориш с тях. И те, и градът ни биха спечелили, ако има повече такива обекти.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close