Злободневно

Младежкият дом отбеляза в аванс международния ден за борба със СПИН

През 1988 г. Световната здравна организация обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН. Целта е да бъде засилено общественото внимание и засвидетелствана подкрепа към хората, страдащи от това заболяване. През последните години този ден се утвърждава като един от най-успешните възпоменателни дни в световната история. Понастоящем той е признат от и се отбелязва в над 190 държави по света. България е една от тези страни.

Самоковските гимназисти изразиха в аванс съпричастността си към заболелите от коварната болест и научиха важни подробности, свързани с превенцията. Момичетата и момчетата присъстваха на образователна беседа, изнесена от д-р Кънчева –акушер-гинеколог в „МБАЛ-Самоков”. Място на събитието беше Младежки дом – Самоков. СПИН е заболяване, което се придобива. Съществуват различни начини, по които може да стане това, най-вече по полов и кръвен път. Особено рискови групи са хомосексуалистите, наркоманите. До 10 години вирусът може да живее в организма без да има никаква проява. Към настоящия момент няма точни данни за броя на заразените. Най – ефективният и сигурен метод за диагностициране е „Елайза”. Наличието на вируса може да бъде установено в период от 3 до 6 месеца след необезопасен контакт със заразено лице. За съжаление още няма установено ефективно лечение и ваксина, която да стопира развитието на заболяването.

Международният символ на борбата с ХИВ/СПИН е червената панделка. Тя е израз на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта, като така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването; кръвта, като така изразява болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН; яростта, като така изразява безпомощността, с която се приема заболяване, за което няма окончателно лечение. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено към и да не се пренебрегва един от най-големите проблеми на нашето съвремие.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close