Самоков

Митинг против сметището пред МОСВ

На 31 октомври, пред сградада на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в гр. София, се състоя митинг на граждани от Самоков, Ямбол, Панагюрище, Разлог и други. Те протестираха срещу плановете на министерството и на някои от местните администрации за изграждане на нови мега-сметища в съответните райони.

 От думите на организаторите стана ясно, че главна цел на министерските чиновници и местните управници е усвояването и разпределянето на европейските пари, а безопасността и здравето на гражданите, които ще живеят в близост до тези сметища, е последна грижа. Всички знаят как се “усвояват” тези средства – чрез свои фирми, нагласени търгове и др.

 Отново бяха потвърдени големите опасности, които крие изграждането на сметища в близост до населените места. Бяха изнесени данни за това как работят новите сметища. Тези данни напълно опровергават лъжите на кметове и министри, че  сметищата ще са европейски и чисти. Оказва се, че повечето от новопостроените сметища не са направени както е обещано и не се експлоатират както трябва. Едно се свлича и замърсява водите, друго не се запръстява, сметището край Русе се запали и обгази града, същото се случи и със сметището в Монтана, на което от общината искаха да ни водят, за да ни го покажат за пример.

На издигнатите от протестиращите плакати можеше да се прочетре “Искаме чист въздух!”, “Не ни тровете водата!”, “Министър Караджова – заплаха за българската природа!”. Звучаха възгласи “Оставка!”. Министърката не посмя да излезе да говори с протестиращите.

Всички участници в митинга изказаха твърдо намерение да направят всичко възможно, за да не позволи застрашаването на здравето и живота на хората, да не се позволи изграждането на сметищата в такава близост до населените места.

Накрая ще отбележа, че гражданите от другите места протестираха, че сметищата ще се правят на 2-3км. от населените им места, докато в Самоков разстоянието е само около 1км., тоест 2-3 пъти по- близо! При това никое друго сметище няма да е толкова голямо и с възможност за още по-голямо разширяване, както е записано в проектната документация.

Всичко това показва, че самоковските управници и министрите от МОСВ се “грижат” за самоковци много повече (2-3 пъти повече) отколкото за останалите граждани на България!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close