Злободневно

Мисия бебе

На 21 януари отбелязваме деня на родилната помощ. Колкото повече наближава, толкова повече се чудя кога ще дойде моментът, в който няма да има какво да празнуваме.
  Все повече двойки у нас се сблъскват с репродуктивните проблеми или казано на обикновен език – невъзможността да имат дете. Разбира се тук не говоря за част от нацията ни, която се възпроизвежда всяка година, за да се издържа.
  Какво става? Защо намаляваме толкова бързо? Къде е проблемът, който пречи на хората да създадат потомство? – Въпроси, на които не може да се отговори еднозначно.
  Става това, че българите се замислят много повече преди да се решат да имат дете. Мислят за това, откъде да изкарат повече пари, за да могат да му осигурят добър стандарт на живот. Чудят се как ще го отгледат, като трябва да ходят на работа, а не се знае, дали в детската градина ще има място за детенцето. Всичко това кара хората да отлагат за по-нататък и по-нантък, докато решат, че е крайно време, без да се замислят, че краят може наистина да е настъпил.
  Лекарите казват, че възрастта на жени, с репродуктивни проблеми, драстично е спаднала, а когато дамата е над 35 лечението е трудно и по-рядко се стига до положителни резултати. Психолозите твърдят, че до голяма степен тези проблеми се дължат на настройката на хората и факта, че не са напълно сигурни в избора си и не вярват, че са готови да поемат отговорността.  Друг проблем е, че изборът на партньор в живота също се проточва много дълго. Затова част от психолозите са на мнение, че трябва да се правят жертви в името на това да имаш дете, като не се търси идеалният и се правят известни компромиси. Но това от своя страна може да доведе до увеличаване на разводите и объркване на детето, заради  което е направена жертвата. Но ще оставим тази трактовка засега.
  Да се върнем на репродуктивните проблеми на двойките. Често, докато все още сме млади, не си даваме сметка как дребните ни навици може да станат причина за по-късни проблеми. Когато си млад ти се живее, искаш да направиш толкова много неща, да се забавляваш непрекъснато, което не е лошо, ако се прави с мярка. Прекомерно големи количества алкохол, пушене на цигари още в пубертета, ежедневно недоспиване, тези фактори може да не окажат особено влияние в момента, освен махмурлук или жажда за сън, но влияят на организма и могат да станат причина да останете без деца. Не бива да забравяме наркотиците и опиатите, които стават все по-модни и лесно достъпни. Тук бих ви посъветвала да не се доближавате до подобни вещества, не само за да имате деца, но и защото е изключително опасно за самите вас.
  Като говорим за младост е добре да се отбележи, че днешната мода на обличане също може да ни докара подобни проблеми. Късите блузки и якенца на младите дами оставят областта, където се намират яйчниците, незащитена от влиянието на въздуха. Не случайно бабите казват на внучките си да си крият кръста. А стегнатите и впити панталони на младите мъже могат да се окажат пагубни за малките им „попови лъжички”. Хубаво е да знаем повече и да се пазим от тези дребни неща, които могат да обърнат каруцата.
Има, обаче, неща, от които не можем да се предпазим. Това са някои вродени или придобити на по-късен етап, по независещи от нас причини, проблеми – запушени тръби на матката, стерилитет и др.
  В днешно време медицината е толкова напреднала, че почти всички репродуктивни проблеми се лекуват, стига да се започне по-рано. Тази е и причината лекарите да призовават хората да си правят изследвания и редовно да правят профилактични прегледи при съответния специалист. И когато се започне лечението, медицината свърши своята работа, понякога проблемът остава. Тук идва ред на психолозите, които трябва да помогнат на двойката да намери проблема, защото мозъкът ни също може да ни играе лоша шега.
  Когато се започне лечение,  то е трудно, бавно и мъчително. Много жени казват, че не се чувстват желани, нямат самочувствие след определени процедури, дори нямат желание за интимност с партньора си, но всичко си заслужава в името на онова малко създание, което ще изпълни живота със смисъл. Да се замислим и да спрем да си казваме, че това не може да се случи на нас. Да отидем при гинеколога и уролога си. Да си правим прегледи поне веднъж годишно, за да няма лоши изненади след време, когато ще сме готови да станем родители.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close