Култура

Мира Радева : “Силни сме, когато сме заедно!”

Какво Ви свърза с Бели Искър  и защо избрахте точно това село?

Много харесах селото. През 1998 година се заселих там, след като се преселихме от Калифорния. Там видях как се работи с локалната общност  и самия модел. Помислих си, че ние не сме по-глупави от тях и също можем да правим това, което те правят.  През 2002 година се роди идеята за „Празник на рилския зелник” и за „Рок в Рила”. Самочувствието на хората се повиши по този начин. Да ви кажа от нас зависи да сме щастливи. Ние сами сме творци на собственото си щастие, идеята е да погледнем и мислим позитивно стане ли дума за живота ни.

Мислили ли сте някога за инициатива в друго село на територията на община Самоков?

Стига ми и Бели Искър само. Стана традиция като че ли и други интелектуалци да подкрепят села из България, Евгений Дайнов, например, и село Миндя, великотърновско. Така се развива потенциалът на самия регион и се създава чувство на привързаност. Ние откакто правим зелника разчитаме на едни и същи спонсори. Община Самоков  и Георги Станилов, Иван Атанасов  и Любомир Велев са сред хората, откликващи всеки път. Аз самата също се включвам.

Как се отразява липсата на пари на доброто желание да се направи нещо?

Не смятам, че има липса на пари, а по- скоро липса на желание. Българинът като цяло го е срам да поиска помощ, мисли си, че по този начин изглежда слаб. Това е дълбоко погрешно- силни сме, когато сме заедно.  Крием се в стени и се страхуваме да не откажат, когато поискаме нещо. Но в същото време  дори не сме опитали.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close