Седмицата

Месец преди откриването

  Днес общинското ръководство посети Цари мали град, за да разбере до къде е стигнало стоителството и ще бъде ли готов обекта за планираното след месец откриване. Всички бяха посрещнати от Симеон Пашов, Камен Пашов и Веселин Хаджиангелов, които бяха водачите и показаха на ръководството и журналистите обекта.

  Всичко върви по план и след месец крепостта ще може да приема гости. 

  Инспекцията бе своеобразна туристическа обиколка, на която Симеон Пашов и Веселин Хаджиангелов разказваха за обектите.

  Църквата вече е почти завършена, остават някои дребни подробности. Смята се, че до нея е и гробът на Презвитер Йоан, свещеникът от Белчин, който е бил част от процесията за пренасяне на мощите на св. Иван Рилски. Според последните открития именно той привнася почитта към св. Петка в нашия край. От няколко години шествието минава през Белчин, а тази година ще спре тук в църквата Света Петка и на Цари мали град.

  Посетителите няма да могат да палят свещи в храма, а на мястото където според сведенията са палени преди векове – до големия дъб. За жалост дървото е мъртво, но на негово място е засадено друго, поставена е и плоча.

  Уникалното във възтановката е, че не само се прави реконструкция, а се изгражда и своеобразен музей. В двете кули, докато се стигне до върха, има по три зали, в които ще бъдат разположени различни експозиции от няколко исторически периода.

  Посредством европейските средства се възтановява всичко до голи стени, експозициите и допълните атракции ще бъдат спонсорирани от Главболгарстрой Холдинг АД, “защото по този начин кулите ще живеят”(сподели Симеон Пашов).

  Остава само месец до официалното откриване, на което всички посетители ще бъдат очаровани от постигнатото и историята събрана на толкова малко място.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close