Култура

Месец преди откриването

Общинското ръководство посе- ти Цари мали град, за да разбере докъде е стигнало стоителството и ще бъде ли готов обектът за пла- нираното след месец откриване. Всички бяха посрещнати от Симе- он Пашов, Камен Пашов и Веселин Хаджиангелов, които бяха водачите и показаха на ръководството и жур- налистите обекта.

 

Всичко върви по план и след месец крепостта ще може да прие- ма гости.

 

Инспекцията бе своеобразна туристическа обиколка, на която Симеон Пашов и Веселин Хаджи- ангелов разказваха за обектите.

 

Църквата вече е почти завър- шена, остават някои дребни под- робности. Смята се, че до нея е и гробът на Презвитер Йоан, свеще- никът от Белчин, който е бил част от процесията за пренасяне на мощите на св. Иван Рилски. Според послед- ните открития именно той привна- ся почитта към св. Петка в нашия край. От няколко години шествието минава през Белчин, а тази година ще спре тук в църквата Света Петка и на Цари мали град.

 

Посетителите няма да могат да палят свещи в храма, а на мястото, където според сведенията са пале- ни преди векове – до големия дъб. За жалост дървото е мъртво, но на негово място е засадено друго, по- ставена е и плоча.

 

Уникалното във възстановката е, че не само се прави реконструк- ция, а се изгражда и своеобразен музей. В двете кули, докато се стиг- не до върха, има по три зали, в кои- то ще бъдат разположени различни експозиции от няколко исторически периода.

 

Посредством европейските средства се възстановява всичко до голи стени, експозициите и до- пълните атракции ще бъдат спонсо- рирани от „Главболгарстрой Хол- динг“ АД, защото по този начин кулите ще живеят, сподели Симеон Пашов.

 

Остава само месец до офици- алното откриване, на което всички посетители ще бъдат очаровани от постигнатото и историята събрана на толкова малко място.

 

Автор: Евелина Ковачева

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close