Седмицата

Мега курортът “Рила дестинация”

Екип от френски специалисти планира да проектира световен курорт между град Сапарева баня и най-голямото самоковско село Говедарци. Проектът „Рила-дестинация” планира огромни инвестиции за около 600 милиона евро. Курортът ще обхване площ от 5500 хектара земя /държавна, общинска и частна собственост/. Обектите ще бъдат с категория от 3 до 5 звезди. Движението на автомобили ще бъде ограничено.

Ще се построят голф игрища, обекти за спа туризъм и други, така че да могат да се развиват над 80 вида дейности. “Рила дестинация” ще гарантира над 7000 нови работни места и допълнителна заетост в сферата на селското стопанство. Очакваният годишен оборот е 200 млн. евро.
Разработката е дело на специалисти от: Cluster Montagn  – обединение на най-големите 90 френски компании в областта на планинския туризъм, с милиарди евро годишен оборот; PGI Management /”Пи Джи Ай мениджмънт”/ – собственик и оператор на планински курорти; MDP Consulting /”Ем Ди Пи консултинг”/ – фирма, занимаваща се с териториално планиране; „Accor Group” – хотелски оператор № 1 в Европа; фирма „Markan” като главен изпълнител на строителството.
Сега екипът по проекта очаква официална подкрепа от управите на двете съседни общини. След това  ще бъде представен и пред ръководствата на министерствата на икономиката, енергетиката и туризма, на регионалното развитие и благоустройството и на земеделието и горите.
Туристическият проект предвижда да е уникален за нашата страна и да предлага качествени услуги на достъпни цени за около 250 хиляди туристи, съобщи БНР.

Бъдещият курорт ще разполага с 83 писти с дължина 155 км и с 27 лифта.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close