ОбществоРегионалниСамоков

Мария Донева рисува красиво с думи тъжните и веселите неща от живота

Анна Манова

Поетесата Мария Донева гостува в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“ в началото на седмицата /08.04.2024г./. С представянето на новите й книги бе поставено началото на тазгодишното издание на „Маратона на четенето“.

„Това е един човек, който с думи рисува стиховете си. И с написаното създава един вълшебен свят, в който всички емоции оживяват. Стиховете на Мария са като летен бриз, който ме носи в тези мечтани светове, в които има само красота, любов, радост и никакви ангажименти и отговорности“, каза в уводните си думи главният библиотекар Албена Ихтиманска.

Мария Донева гостува в Самоков за втори път. Като първото й посещение бе през 2019 година, а срещата със самоковската аудитория продължи повече от три часа. Донева сподели, че си спомня този момент с радост и умиление, защото не е очаквала да се получи толкова приятен диалог. И побърза да допълни, че не винаги в творчеството и в жиовта й присъстват розовите краски, но се стреми винаги думите, които подбира да са подходящите. И тя успява. Защото грабва аудиторията с непринудената си усмивка и топло отношение.

От известно време се представя като детска писателка и преводач на книги за деца. Донева призна, че е намерила в това „приятна ниша“, в която се чувства уютно, комфортно и изцяло в свои води. От последното си посещение в Самоков преди пет години до сега е издала седем книги, превела е още петдесет. Сред новите й литературни чеда са „Писмата на мравката“, „Мишките отиват на опера“ и  „Боядисвам в бяло лятото“. И дори, когато книжката ни се струва детска и е пълна с красиви илюстрации, там между стиховете и римите прозира нещо по-дълбоко. И разбираш, че не са съвсем само за деца. Или пък, че не си пораснал достатъчно, щом очите ти се навлажняват от стих в детска книжка.

Защото е точно такава поетесата Мария Донева – истинска. С тънки пръсти и изящно рисува твърде умело с думи и те поставя по средата на усмивката и тъгата.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close