Култура

Майски културни празници в Самоков

Тази година майските празници съвпадат с великденските такива, а наред с това и с масовата агитационна кампания на различните политически партии. Идеята на Община Самоков тази година е да се систематизират всички празници през месеца. За целта са направени и разлепени плакати. Те представляват своеобразен календар на случващото се в града за периода 2 – 24 май.  
  Началото е поставено с Великденски концерт на 2-ри май на площада „Захари Зограф”. Той беше от самодейните състави от читалищата в общината и за финал всички, облечени в носии изиграха голямо хоро.
  Следва поднасяне на цветя и венци на паметните стели на ДНА, където са изписани имената на загиналите самоковци във Втората световна война. Това ще се случи на 9-ти май, който е обявен и за Ден на Европа. Предвижда се младежки концерт и заря в 20:00 часа на сцената на площада.
  На 14 май е честването на Освобождението на Самоков от турско робство, което е шествие с начален час 10:30 и започва от площада до „Кръста”. Тези чествания са ежегодни. Такова шествие до паметника „Кръста” се прави за трета поредна година, за да може учениците от различни училища да се включат в него и да разберат за значимостта му, а самоковци да преживеят по интересно празника.
  Тази година по-различна е церемонията по връчването на наградата на Захари Зограф, която ще се състои на 17 май от 18:00 часа в Градска художествена галерия. За първа година община Самоков и Съюза на българските художници обявяват Национален конкурс за детска рисунка в рамките на ежегодната Национална награда за изобразително изкуство „Захари Зограф“, връчвана от община Самоков. Тази година по време на церемонията за награждаване на носителя на наградата за 2012 година ще бъдат обявени и победителите в този Национален конкурс. Рисунките са от цяла България и в момента са събрани над 350 рисунки, споделя Пепа Георгиева. Ще бъдат наградени и победителите. Според регламента конкурсът е индивидуален и в него могат да участват деца и ученици, разделени в три възрастови групи (4-6 години, 7-10 години, 11-15 години). Всеки участник може да участва с до 2 творби. Техните рисунки ще бъдат журирани от журито, което определя носителя на наградата – Светлин Русев, Станислав Памукчиев. Наградените от конкурса творби ще бъдат включени в официалната изложба. Тази година наградата се връчва за 40 път.
  Финалът на майските празници е 24 май – Ден на славянската писменост и култура. По случай празника от 10:30 часа в Спортна зала ”Арена Самоков” ще има концерт.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close