ОбществоРегионални

Mощни магнитни бури в първите дни на февруари

Илиян Чалгънов

Мощни слънчеви изригвания ще бележат първите 5-6 дни на февруари.

Предстоящите геомагнитни смущения могат да причинят изостряне на хронични заболявания и влошаване на физическото състояние на някои хора, предупреждават експерти.

Особено опасни са дните в началото на месеца, като повишена слънчева активност ще има на 2, 4 и 6 февруари, както и на Деня на влюбените  – 14-и.

На 3 февруари пък на Земята се очаква магнитна буря от първа категория, като последиците от аномалното поведение на магнитните полета ще  се усеща в продължение на три дни, съобщават руското издание therussiantimes.com и „Телеграф”.

Останалата част от месеца се очаква да е сравнително спокойна в това отношение, но не е изключено в някои дни да има и внезапни слънчеви изригвания заради повишената активност на небесното тяло. Затова експертите препоръчват през следващия месец редовно да се следят прогнозите за магнитни бури и да бъдат предупреждавани хората с хронични заболявания. Повишената активност на Слънцето спряно магнитното поле на Земята може да има отрицателно въздействие върху сърдечносъдовата система на човешкото тяло, както и психо-емоционалното здраве.

В началото на следвания месец се очаква да започне и по-осезаемо затопляне, като в първите февруарски дни максималните температури вече ще надхвърлят нулата. Преди това ще преживеем поредната порция мраз, като изпратим Голям Сечко с температури от – 10-15 градуса.

Тазгодишният януари се оказва най-студеният в София от 53 години, съобщи Дарик радио. Средната температура за месеца е минус 6 градуса – най-ниската от 1964 година насам.

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close