БоровецОбща категорияОбществоРегионални

“Mагията на Рила” за шести път събра на едно място традиция, фолклор и занаяти

Анна Манова 

Между 30.06-01.07.18 г. в курорта Боровец се проведе шестото издание на народния събор „Магията на Рила”. Акцентът на събитието е нашето, българското, самобитното. На една сцена, в рамките на два дни, си дават среща традицията, фолклорът и занаятите. Организатор на събитието и тази година са Съюзът на хотелиерите в курорта, Община Самоков, фирма „Бороспорт АД” и се проведе с подкрепата на ФТА „Самоков” и Клуб на любителите на историческите оръжия „Чакър войвода”.

За втора поредна година народният събор е с изместена локация, а именно на стария център на Боровец, непосредствено до фонтаните. Въпреки лошото и непостоянно време все пак организаторите успяха да съберат публика и участници, които да се насладят на празничното настроение и вкусната храна, подготвена съвместно от персонала на хотел „Рила” и ресторант „Виктория”. Тази година броят на занаятчиите, майсторите, художниците, творци и производители беше значително по-малък от предходната, коментираха запознати, присъствали и на другите издания. Мястото е удобно за подобен тип мащабно събитие, предполагащо да разполага с открита сцена и шатри за творци от различни краища на страната, скари и информационен кът.

Откриването се състоя в съботния ден – 30 юли. Стартът на конкурсната програма беше даден след 10:00 часа от Детска танцова група от село Доспей.  През целия ден течеше празнична програма. От самоковските състави се  изявиха танцовата и певческата група от село Продановци, танцовата и певческа група от с. Райово, Певческа група „Орлица” – с. Бели Искър, певческата група от Драгушиново, певческата група от Ярлово и Танцова група „Виделина” от Широки дол”. Имаше участници от Варна, Костинброд, Пазарджик, Своге. Талантливи певчески и танцови състави премериха сили в конкурсната програма със  сценично разработени, автентични и балкански фолклорни танци и вълнуващи народни песни. В обедните часове се състоя дуел на майстори готвачи, които показаха пред всички присъстващи най-доброто на което са способни.  След това конкурсната програма продължи. В 19:00 часа се състоя награждаването. Първото място беше за ТФ „Войводи”, гр. Варна, след тях се нареди Фолклорна група „От тук – от там” от Пазарджик, третото място беше за Танцов клуб „Ритми” от Костинброд. Бяха раздадени дипломи за участие. Диплома за „Най-емоционална и артистична група” беше връчена на НЧ „Отец Паисий”, село Доспей; диплома за „Най-силно сценично присъствие” взеха жените от НЧ „Възраждане”, село Продановци; за „Най-ансамблово изпълнение” – Клуб по народни танци – Алдомировци; за „Най-вдъхновяващо изпълнение” – ФГ „От тук от там” – Пазарджик; за „Най-красива носия” – ТФ „Ритми” – Костинброд; за „Най-масова група” – ТФ „Войводи” – Варна. Официалното откриване се състоя в по-късните часове на деня. Специален поздрав към всички присъстващи изпълниха ФТА „Самоков”, под ръководството на Борислав Искрев. Малко преди 20:00 часа зазвучаха гайди, в комбинация с мистиката на красивата планинска природа.  След тях се включиха мъжката група от КЛИО „Чакър войвода”, които разцепиха въздуха с гърмежите си. За доброто настроение на всички присъстващи се погрижиха народните изпълнители Иван Дяков и даровитата му дъщеря Ивана Дякова. В късните часове и около запаления огън се изявиха нестинари. Тяхното изпълнение постави финал на съботния ден. В неделя се проведе конкурс „Магична питка”, съпътстван с интересна фолклорна програма. Имаше и специален курбан по самоковски. По този начин приключи шестото издание на народния събор „Магията на Рила”. Организаторите си пожелаха хубаво време и повече участници през следващата година.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close