Самоков

Любов към природата възпитават в клуб “Млад еколог”

Клуб „Млад еколог” към Професионална гимнаизя по туризъм е естествено продължение на клуб „Природолюбител” от миналата учебна година. Основната цел на клуба е участниците да усвоят система от екологични понятия и знания, да се формира у тях екологично възпитание, любов към природата и желание за опазване на природните ресурси.
  За мое щастие клубът се радва на голяма популярност сред учениците в ПГ по туризъм. Официално в клуба участват 15 ученика, но в действителност при провеждане на екологични походи и мероприятия бройката нараства двойно!
Клубът стартира на 16.10.2012 г. Тогава младите еколози се запознаха със същността на екологията и основните екологични проблеми – озоновата дупка, замърсяването на атмосферния въздух, замърсяването на водите и почвите, влиянието на глобализацията върху климата. Началото на ноември започна с еко-поход до Боричо. За съжаление, в близост до влашката махала, се натъкнахме на нерегламентирано сметише, за което сигнализирахме в местните медии. На 10 ноември направихме поход по долината на река Искър. От град Самоков до село Бели Искър по протежение на реката взехме проби, които изпратихме в София за изследване. Оказа се, че тук, в горното си течение реката не е замърсена!
  На следващия ден, 11.11 съвместно с клуб „Събитиен мениджмънт”, се разходихме до Шишманово кале.
  В края на месеца посетихме ПСОВ – гр. Самоков, където ни показаха технологията на пречистване на водата. Разбира се като еколози, отидохме и на еко-пътеката край село Бели Искър. Учениците бяха впечатлени от кристално чистите води на реката и от облагородените места за отдих. Дори направиха предложение да се направи еко-пътека и в Лаго.
  В бъдеще ни предстоят още много интересни мероприятия – през март ще изкачваме вр. Дъбова глава. Ще направим проучване на района и по-точно възможно ли е да се изгради именно там ветрови парк. На 22 април 2013 ще честваме Деня на Земята. Предвидили сме залесяване в двора на училището, а впоследствие култивиране, поддръжка и опазване на залесеното.
  На 12.05. ще участваме и националната кампания „Да изчистим България за един ден”. В средата на май ще изработим информационно-указателни табели с екологична тематика под надслов „Да опазим природата заедно”. Табелите ще бъдат поставени на видни места в града, както и в туристическата градина, парк Ридо и парк Лаго.
В началото на юни ще изкачим връх Мальовица, а в средата на месеца ще отидем на Седемте рислки езера.
  Клубът ще закрие своята дейност на 18.06.2013 с презентация и видео-клип, посветен на дейността на клуба.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close