Седмицата

Личните асистенти с договори

Ангажираните по проект „Подкрепа за достоен живот”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” подписаха и получиха допълнителните споразумения по договорите си за лични асистенти. Проектът стартира още през 210 година и се реализира на няколко етапа. Процедурата е част от третия етап, който стартира декември миналата година. Заявления за участие в програмата се подаваха от 14 до 21 декември. Комисия направи проверка на място на желаещите да ползват услугата „Личен асистент” и след одобрението бяха включени в проекта. 169 лица в момента ползват тази услуга. Толкова е и броят на назначените по програмата. С тях беше сключен договор от 1 февруари до 1 юни. Община Самоков кандидатства за допълнително финансиране по този проект и беше одобрена. В момента се отпускат допълнителни средства, с които се удължава периода на програмата до 15.01.2014 г. Освен това се увеличава и часовата ставка от 2,40 лв. на 3 лв. По тази причина с всички наети за лични асистенти се сключва допълнителни споразумения за новия срок и новия размер на възнаграждението.

Утре през целия ден ще бъдат подписвани и давани допълнителните споразумения на останалите 2/3 от общия брой на ангажираните по програма „Подкрепа за достоен живот”.

Националният осигурителен институт подписа споразумение с Националното сдружение на общините в Република България за предоставяне на информация, относно изплащането на пенсии. Актуалните данни от регистъра на НОИ са нужни за определяне на таксите за предоставяните от Общината социални услуги, включително и по европроекти. Досега таксите за социалните услуги се определяха от подадените данни от самите пенсионери. С новото споразумение, Общината вече ще може сама да изчислява таксите, на база подадените сведения от НОИ. По този начин ще се избегнат злоупотреби от ползвателите на услуги по прикриване на доходите им.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close