Проект "Чужденецът"

Лиан Соми: Който си обича професията, ще успява навсякъде

Визитка:

Всяка една житейска история, или почти всяка, започва с любовна история. Именно тя довежда Лиан Соми Соми  в нашия град, самият той споделя в разговора ни: “С любов се гради, а с омраза се руши”. От 18- годишен е в България и така вече 26 години. Преди идването си тук е завършил гимназия в родната си Сирия, непосредствено след това заминава за Русия, за да продължи образованието си. Поради негостоприемните условия там той прекарва само една година. От 1986 г. е в България, а от 1992 – в Самоков.

По съвет на баща си избира стоматологията за своя професионална реализация. Днес, връщайки се към неговите думи, не съжалява за така направения избор. В момента Лиан Соми е изградил име на професионалист в сферата на денталната медицина, работещ с последните новости в областта на стоматологията. Щастлив е, че дъщеря му върви по неговите стъпки и има на кого да предаде занаята и  спецификата му.

Със стоматолога Лиан Соми разговаряме за семейството, живота тук, професията и за родното му място. Много тъга се чете в очите му споменавайки Сирия, тя за него е родина, сполетяна от лоша съдба. А за семейството и професията споделя с любов.

Разкажете малко повече за семейство си? 

Семейство като всички останали нормални семейства. Имам три деца – едно момиче, което в момента е студентка по стоматология, едно момче – в 6-ти клас и най-малкото момченце е на 2 годинки. Най-важното за мен е те да са добре и да са живи и здрави. Не искам нищо друго.

На какво учите децата си? Кои са най- важните житейски уроци, които им давате?

Много е важно, когато човек се стреми да прави нещо да не съжалява за него. Затова трябва да се мисли преди да се предприема каквато и да било стъпка.

Възприемате ли се като различен?

Определено не се чувствам различен. Даже е точно обратното, повече съм българин и в частност самоковец. Аз съм контактна личност и затова имам приятели навсякъде, из цяла Българи, но по-голяма част от тях са самоковци. Намирам ги за гостоприемни и приятни хора.

Какво е първото нещо, което забелязахте идвайки тук?

Като всеки един млад човек първото нещо, което видях бяха красивите български жени. Направи ми впечатление, че е подредено и чисто. Хората са приятни, гостоприемни и ведри. Като цяло срещнах много положителни неща.

А някакви разлики в културата и световъзприемането имаше ли?

Има разбира се, но по принцип България е много по-близо до моето възпитание, отколкото Запада. Аз съм православен християнин. От такова семейство съм. Ако не на 100%, то поне на 90% се доближаваме.

Как се насочихте към професията?

От баща ми тръгна всичко. Той ме насочи към стоматологията, без да упражнява тази професия. Аз самият имах желание да уча медицина. Послушах баща си, който ме посъветва да се насоча към това и не съм сбъркал до този момент. Мога да кажа, че днес още повече я обичам тази професия. Радвам се, че съм предал тази любов й на дъщеря ми, която в момента също учи стоматология. Аз самият искам да продължавам да се усъвършенствам и ходя по специализации и курсове. Миналата година работих в Англия, признат съм и там. Предложиха ми да остана, но условията не бяха добри. Тук е много по-добре в доста отношения. Смятам, че който си обича професията и я работи с удоволствие ще успява и тук.

Има ли сериозна конкуренция в този бизнес, особено в условията на малкия град?

Не мисля, че в Самоков има някаква толкова голяма конкуренция. Ние сме интелигентни хора и сме лоялни един към друг. Гледаме да си помагаме. Тук става въпрос не толкова за конкуренция, а за това кой как иска да се развива. Аз за себе си мога да кажа, че се опитвам да прилагам най-новото на пазара на своите пациенти. Работя с лазер, а от 8 години слагам импланти. Мисля, че стоматолозите в Самоков се развиват и в доста отношения могат да конкурират софийските си колеги.

Немарливи ли са хората към поддържането на своя зъбен статус и хигиена?

Не може да се каже конкретно да или не. Има различни хора, затова няма еднозначен отговор. Тук опира до икономическия и финансов момент. Доста от пациентите не могат да си позволят добра профилактика и поддържане на зъбите си. Идват в последния момент, това е и основната причина да свързват стоматологичния стол с болка и страх. Ако идват на време няма да ги има тези чувства.

Скъпа услуга ли е поддържането на хубавата усмивка?

Смятам, че когато става въпрос за здравето на човека нищо не е прекалено скъпо. Точно от това не бива да се пести. Хората могат и в домашни условия да се грижат за здравето на зъбите си чрез поддържането на добрата устна хигиена и миенето им. Много е важно зъбите да се мият вечер преди лягане, за да се махне натрупаната през деня храна по тях. Доста хора смятат, че основното миене на зъбите трябва да се случва сутрин. Но както знаем сутрин се мият за красота, а вечер за здравина.

Какво е последното нещо от технологична гледна точка, което навлезе в стоматологията?

Безспорно това е лазерът. Той върши перфектна работа и е доста безболезнено. Използва се за всичко – за избелване на зъби, за лекуване, за меки тъкани, за възпаления, хирургични интервенции. Сега има много добри машини, които улесняват нашата работа и спестяват болката при пациентите.

А навлизането на новите технологии не оскъпява ли допълнително процедурите? Как се оказва това на джоба на пациентите?

Разбира се, че е така. Основна причина са скъпите материали, а за да се работи с тях трябва да има връщане на вложените инвестиции. Ние, тук в България, взимаме само 30% в сравнение с нашите западни колеги например. Знам, че е трудно да се сравняваме с тях по стандарт, начин на живот и други показатели. Но аз имам колеги от София, които взимат даже повече от западните ни колеги. При тях една пломба може да струва 400 лв. Но те взимат, защото са създали някакво име и най-вече имат платежоспособни пациенти.

Как може да се наложи един млад стоматолог?

С много труд и с добра техника. И още по-лесно, когато професията се предава по наследство. Ето сега, когато аз градя нещо е друго, когато моята дъщеря върви по моите стъпки – тя ще има необходимите добри условия и ако трябва да докупя някакви неща те ще са много малко. Имам желание цялата сграда да е с кабинети.

Виждате ли промяна в града ни през годините?

Има промяна, но тя става изключително бавно и мудно. От 1992 година живея в Самоков и от тогава до сега мога да направя сравнение. Причините са комплексни и зависят най- вече от местната власт. Ние гледаме своя интерес, а не общия, а трябва да е обратното. Когато икономиката върви хаотично това пряко влияе върху живота ни. Натрупва се повече стрес и несигурност по отношение на работата, днес работиш, но за утре не се знае… По тази логика, ако пациентите са добре финансово и ние ще сме добре, ще развиваме нови технологии и ще искаме по-добро и по-добро. Нещата са навързани. Трябва да има добре изградени правила, за да вървим напред и да се развиваме.

Какво мислите за родната Сирия? В момента положението за живот там не е никак в цветни краски…

Имам сестра там, която от 3 месеца живее при мен с двете си дъщери. Тъжно е положението там. Сирия не заслужава такава съдба. Тя е много хубава държава, която винаги е била демократична и на ниво. Сирия е силна държава, с история, навързана с Европа. Но определено в момента там е трудно за живот. Казват, че войната от далече е музика. Хората там се страхуват за оцеляването си, а малките деца вместо да изживяват весело детството си, играят с истински оръжия, без да осъзнават това… Много тъжно…

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close