ЗлободневноРегионалниСамоков

Lafka затваря обектите си

Прогнозите са, че веригите ще минат или към спортния тотализатор или към „Български пощи”

Анна Манова

След шест години на пазара обектите на Lafka затварят врати. Компанията разполага с над 1000 собствени магазина в страната и около 800 на франчайз, а бизнесът им сериозно пострада от забрана за частните лотарии, чиито талони бяха сред основните продукти за продажба, наред с дистрибуцията на вестници и списания.

Решението най-вероятно идва след спирането на бизнеса с лотарийните билети на Васил Божков и във връзка с промените в Закона за хазарта, позволявайки само на Българския спортен тотализатор да отговаря за организирането, разпространението и продажбата на билети, фишове и талони на лотарийни игри.

В Самоков в началото търговските обекти на Lafka бяха 8 от предложени общо 33. Припомняме, че условията на базата, на които се появяват тези павилиони са едни и същи за всички населени места – инвестиционно предложение до ОбС, през кмета, с искане за конкретни петна за поставяне на будките под наем за 10 години и облагородяване на пространствата около тях. Сумата на местно ниво възлиза на 276 500 лв. Решението за поставянето им и в нашия град дойде през 2013 г. Всъщност тогавашните общинските съветници разгледаха проекта за павилионите два пъти. Първо бе дискутирано в началото на 2013 година, тогава съветниците поясниха, че са получили предложение от „Булгартабак” и беше проучено. Общинският съвет тогава го отхвърли с мотива, че след като ще се ограничава тютюнопушенето, няма нужда от нови павилиони за цигари в града. През есента на същата година решението им беше променено.  Междувременно се появиха още две „лафки” в Самоков, и то съвсем законово. Фирма „Минерала”, която имаше собствени будки за разпространяване на вестници и списания, мина също под шапката на „лафкаджийте”. Което не наруши договорите и се оказва един легален начин в града ни да се появят още два обекта на монополистите, без каквото и да е вмешателство от страна на общината. Така броят им за града стана 10, като новите бяха поставени в кв. „Възраждане” и кв. „Самоково”.

Засега няма официално съобщение от „Лафка“ за затварянето на обектите ѝ. Такова липсва и на фейсбук страницата на веригата. Представители на компании за производство на цигари, захарни изделия, алкохол, медии и др. отбелязаха пред „Капитал“, че не са били предупредени за затварянето на веригата. Това би им помогнало да намалят постепенно доставките и да настояват по-бързо да им бъдат върнати парите за стоката. Няма яснота какви количества продукти в момента са затворени в Lafkа, пишат от изданието.

По тяхна информация до седмици веригата ще бъде купена от Българския спортен тотализатор или „Български пощи“.

Тъй като през миналата година държавата реши да включи в разпространението на вестници държавната “Български пощи”, а лотария да бъде организирана само от държавния Български спортен тотализатор, доставчиците на Lafka смятат, че до седмици тя ще бъде изкупена за нула лева от спортния тотализатор или “Български пощи”. Подобно развитие може да е в продължение на решението на правителството от октомври 2019 г. държавната компания „Български пощи“ да разпространява и продава печатни издания, в това число вестници и списания.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close