РегионалниСамоков

Lafka с или без регулировчик?! Искате или не – появиха се още 2!

Анна Манова

В Самоков „изникват” още два павилиона Lafka – законно. А за тази на „Легето” не е лошо освен огледало да се постави и регулировчик.

Веригата Lafka още от самото си появяване предизвика множество коментари и вълна от обществено недоволство, което не попречи за разрастването й като обекти и послужи повече като реклама на цялостния проект. Като той е доста амбициозен и включваше общо около 1500 павилиона на територията на цялата страна. Въпреки че се появиха и групи в социалните мрежи с категоричното „Не купувам от Lafka”, обектите в различните градове са факт.

В Самоков също се появиха такива будки, като по първоначален замисъл трябваше да са 33 на брой, но от тях се реализираха 8. Припомняме, че условията на базата, на които се появяват тези павилиони са едни и същи за всички населени места – инвестиционно предложение до ОбС през кмета с искане за конкретни петна за поставяне на будките под наем за 10 години и облагородяване на пространствата около тях. Сумата на местно ниво възлиза на 276 500 лв.

Една от лавките в града не спира да бъде обект на коментари и то най-вече заради мястото, на което се намира. Става въпрос за тази на „Легето”. След множество коментари по темата от Общината взеха мерки, слагайки огледало за обратно виждане. Но това е временно решение, защото видимост така или иначе там липсва. Особено колоритно е в слънчеви дни, когато нищо не се вижда, защото слънцето блести точно там или през зимата, когато съответното огледало хваща скреж. С две думи, най-удобно е в топло време, а най-добре е изобщо да го няма както него, така и самия павилион. Самоковският гении роди какви ли не шеги по повод тази Lafka, една от които включва и назначаването на регулировчик на пълен работен ден. Което може да се окаже й най-добрият вариант. Кметът Георгиев обясни, че всъщност този павилион е поставен на място, на което преди това е имало друг такъв. Действа се по план, въпреки че мястото не е удачно и предишната будка е била със значително по-малки размери. Водени са преговори за подмяна на мястото й, но така или иначе това не се случва. Както и самият градоначалник подчерта, мястото не е подходящо, а огледалото е временно решение. Обеща да се помисли за изместване.

Междувременно се появиха още две „лафки” и то съвсем законово. Фирма „Минерала”, която имаше собствени будки за разпространяване на вестници и списания мина също под шапката на „лафкаджийте”. Което не нарушава договорите и се оказва един легален начин в града ни да се появят още два обекта на монополистите, без каквото и да е вмешателство от страна на общината. Така броят им за града става 10, като новите са в кв. „Възраждане” и кв. „Самоково”.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close