Седмицата

Кула в Райово ще известява за пожари

В понеделник беше представен поредният проект с външно финансиране, спечелен от Община Самоков. Неговата реализация предвижда изграждане на кула за предотвратяване на пожари в горски територии. „Имаше отворен прозорец и в края на миналата година кандидатствахме по мярка 226” – заяви кметът Владимир Георгиев. Контролният център ще бъде разположен в Община Самоков. Като инженерно съоръжение, обектът ще представляват стоманена кула с височина 25 м. Конструкцията е под формата на пространствена стоманена ферма с вертикални ъглови профили.

Системата е предназначена за дистанционен пожарен мониторинг на горските масиви иима възможност да се разширява на други места. Най-общо казано тя трябва да осигурява автоматизацията на процеса за контролиране и установяване посоката на развитие на пожарите и съответно предприемането на ефективни действия на ранен етап от възникването на пожара, като това да доведе до минимизиране на свързаните с него загуби и жертви. Има възможност да получава, обработва и съхранява данни от метеорологични станции, радиационни сензори и др.

В отговор на въпрос защо са се спрели точно на това място, градоначалникът коментира, че са избрали Райово, тъй като има възможност в диаметър от 30 км. да бъдат обхванати за наблюдение землищата на Алино, Рельово, Горни Окол, Долни Окол. Една от идеите е противопожарната кула и центърът за наблюдение да бъдат свързани директно с тел. 112.

Есента и пролетта са сезоните, в които опасността от възникване на пожари е най-голяма. Масово се палят сухи треви и стърнища и не е никакъв проблем огънят да навлезе в разположени наблизо иглолистни и широколистни гори. По този повод се издават ежегодни заповеди с предвидени санкции за нарушителите. Последният горски пожар, които вилня, беше преди няколко години и засегна доста голяма територия в землището на Горни Окол. Противопожарната кула цели ранната реакция в подобни случаи. Стойността на проекта е близо 500 хиляди лева.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close