Местен бизнес

„Кронос” – добрите идеи за вашата реклама

  Как ви се струва идеята лекар да има собствена рекламна агенция? Звучи доста ексцентрично, но е напълно осъществимо. Доказателството за това е д-р Румен Бончев. С него разговаряме за това трудно ли се съчетават медицинската професия, увлечението към компютрите и печатната дейност.

 „Кронос” съществува от 1995 г. като фамилен бизнес. Основната дейност, която се извършва е предпечат, печат, рекламни материали, снимки на фотопринтер. „Занимавам се доста отдавна с компютри. Работил съм с „Епъл” още като студент. На тази база след това беше направен първият български компютър – „Правец”. Програмирането ми е нещо като хоби” – разказа ни докторът. Това е първата крачка към създаването на рекламната агенция, която разполага със собствен офис и печатна база. Сред наличната техника са немска, две чешки машини и копирама. „Вече 15 години се занимавам с тези неща” – разказва ни Румен Бончев. По думите на известния травматолог бизнес климатът е доста труден. Не толкова заради липса на финанси, а от психологическа гледна точка. До голяма степен икономиката зависи от мисленето на хората, които в последно време са доста пасивни. Навлизането на монополите и работата в сивия сектор допълнително усложняват ситуацията. „Много пъти ми е идвало да се откажа, но от инат продължавам да се боря” – коментира нашият събеседник. Трудно е да загърбиш с лека ръка нещо, създадено с мисъл, много труд и значителен финансов ресурс. В подобна позиция са и много негови колеги. Каква е причината?

  „Материалите поскъпнаха, а цените на услугата са почти производствени” – информира ни д-р Бончев. Идеите изобилстват, но реализацията им в условия на криза се оказва доста сложна задача. Един от спасителните варианти са насърчителните програми и мерки за заетост към Бюрото по труда. До момента нашият събеседник не се е възползвал от тях. Заради кризата голяма част от клиентите, решили да се доверят на „Кронос” са извън Самоков. Това е най – вече заради свития пазар. Надеждите са да дойдат по – добри времена за местните предприемачи и тази ситуация да се промени. Добра възможност за гарантиране финансовата стабилност на малките и средни фирми е съпътстващата дейност. „Кронос” е местният представител на ТА „Мери турс” от Дупница. „Това, че сме туристически град има значение”. Големите хотели в Боровец, като „Самоков” и „Рила” осигуряват голяма част от поръчките за печат и реклама. Като цяло обаче перспективите за развитие пред местния бизнес не са много обнадеждаващи. До подобни изводи е стигнал и д-р Бончев. В бъдеще той е решил да се посвети изцяло на лекарската си професия. Освен за пациентите в отделението по „Травматология и ортопедия” в „МБАЛ-Самоков” ЕООД, той отговаря и за Медицинския център в курорта Боровец. „Постепенно предавам щафетата, надявам се племенника да я поеме. Поне засега има желание” – споменава в заключение медикът.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close