ОбществоРегионалниСамоков

Кристофър Костов – за видеографията и желанието да превърнеш момента в безвремие

Анна Манова

Да запечатиш красив момент в кадър, е спомен за цял живот. Но, за да се получи най-точната снимка се изискват умения и тънък усет. Понякога зад това стоят години усъвършенстване в сферата на фотографията. Особено ако искаш да си добър в това, което правиш, да създадеш собствен стил и да бъдеш търсен. По този малко по-дълъг, но осмислен път, върви самоковецът Кристофър Костов.

Костов завършва специалност Администратор в хотелиерството” в Професионална гимназия по туризъм в Самоков. Още като ученик е част от екипа на училищния вестник Алтернатива 13”, като помага в създаването също на няколко видеоклипове със сценарий по идея на г-жа Борислава Хаджийска. През 2012 година, когато завършва средното си образование, вече е твърдо решен, че му е необходима по-подходяща техника и си закупува първия професионален фотоапарат. През годините фотографията за него остава като хоби, а през останалото време се занимава с развиване на дребен бизнес в сферата на картофопроизводството. Спечелените средства той инвестира в качествена техника, която да му позволи да развие хобито си до следващо ниво.

А от 2023 година вече има един реализиран професионален проект съвместно със самоковския творец Малин Асенов. Костов е заснел и обработил една от поледните песни на Малин Искам те”.

Първите малки стъпки във фотографията. Принципът е проба – грешка

Всеки първи опит в каквато и да е сфера е малък, на ръст едноетажен – както се пееше в една песен. Понякога е колеблив, друг път малко по-уверен. Но важно е пламъчето, което те държи. И те кара да не се отказваш, независимо какво се случва по пътя.

Първите основи, които добих като знание във фотографията, получих от баба си Милка Костова. Тя бе с дългогодишен опит във фотостудио в курорта Боровец”, спомня си Кристофър.

След като придобих фундаментални знания, „искрата“ да поискам да ги надградя се засили в мен и прекарах следващите години от юношеството си предимно екпериментирайки с камерата и на базата на проба – грешка. Когато навлизах в заключителните години на обучението си, пък и веднага след това, започнах да следя световноизвестни светила в тази сфера в социалните мрежи, чийто опит наистина ми помогна да шлифовам уменията си до това, което са днес”, допълва младият мъж.

Откакто се помня снимам. Това, което ми носи най-голямо удоволствие в личен план е да заснемам т.нар. Тravel Photography & Videography. Обожавам да обикалям страната ни и да увековечавам тези пътешествия с изкуството си”, споделя още той.

През годините е получавал поръчки за фотосесии и видеозаснемане, снимал е рождени дни, арт фотосесии, абитуриентски балове и куиз вечери.

В последно време се търсят доста снимките с дрон. Правил съм такива на различни хотели, къщи за гости, вилни зони и т.н. Един от най-големите ми успехи е заснемането на последния клип на известния в нашия град изпълнител Малин, който достигна и до телевизионен ефир”, казва 30 – годишният млад мъж.

Магията” на камерата. Пътят от лентовия апарат до безкрайните възможности на дигитализацията

Всяко дете, родено и израснало през 90-те години, със сигурност пази спомени за лентовите фотоапарати. Този спомен носи лека усмивка и доза носталгия. И някаква непридвидимост, особено по отношение на направените снимки, които виждаш едва, когато лентата е промита. И кой как е излязъл е най-малкият проблем. Важното е да стискаш палци по някаква причина лентата да не се е осветила. И се надяваш да има поне няколко сносни снимки, които да стават да си ги наредиш в албумче с цветя на корицата, примерно. Кристофър Костов също е дете на 90-те и пази спомени от това време.

Още от малък бях запленен от „магията“ на камерата, която ни позволява да уловим всеки момент в примката на безвремието. Помня, че снимах на лентов фотоапарат, чието ограничение от 38 кадъра на лента ме караше доста по-внимателно да избирам момента, в който да „натисна бутона“, спомня си той.

Новите технологии и дигитализацията изпратиха” в дълбокия и тъмен килер лентовите фотоапарати, там останаха и 90-те години.  Да събират прах заедно. Дигитализацията подари безкрайни възможности във всички сфери. Във фотографията – също. Нещата някак станаха по-лесни. Телефонът се превърна в новия фотоапарат, а всеки човек – в разбиращ” от снимки. А тези снимки хукнаха” като луди из социалните мрежи. И нататък знаете какво стана.

След дигитализацията нещата се промениха. Но винаги, когато се усещам, че правя страшно много снимки се връщам назад към този по – ранен урок и се налага да подбирам моментите много по-внимателно, за да не размивам изкуството си, а да го конкретизирам. Така започнах с фотографията. Докато достигнах един момент, в който исках нещо повече и тогава се впуснах в още непознатите за мен дебри на видеографията, която е  моята страст и стихия днес”, казва Костов.

Видеографията като начин на себеизразяване. Възможността да разкажеш история в кадри

Съвременните технологии дадоха широк диапазон за развитие. Появиха се модерните фотоапарати с големи обективи,  а малко по- късно дроновете. И така видеографията се превърна в средство на себеизразяване чрез кадрите, които правиш и начина, по който ги подреждаш.

Естествено видеографията изисква винаги да си в крак с най-модерните технологии, за да можеш да представиш света около теб по възможно най-близкия и визуално задоволяващ начин. Това ме накара да взема напълно професионална камера, обективи и стабилизиращи изображението системи, които да отговарят на високите стандарти на нашето време. Като говорим за това, нямаше как да мина и без дрон, за да получа пълния диапазон от възможности, когато искам да разкажа дадена история  чрез видеата си.  Инвестирах страшно много личен ресурс в разучаването на софтуери за видео обработка и цветово коригиране”, разказва Кристофър.

Перфектната” снимка… съществува ли?

Днес младите хора все повече живеят в социалните мрежи, отколкото извън тях. И в този илюзорен и прекалено напудрен” свят красивата снимка е всичко, особено за младите момичета, а и не само. Но има ли перфектна” снимка? И как би изглеждала тя? Какво ще има на нея?

Една снимка е перфектна тогава, когато я видиш и се докоснеш до онова блажено чувство на завършеност и цялост, когато усещаш, че това, което виждаш е някак си „правилно“ , въпреки че не можеш логически да си обясниш защо това е така. Както с повечето форми на изкуството, впрочем”, смята Костов.

Той допълва, че едва ли съществува формула, която да даде отговор на това какво прави една снимка по-добра от друга. Всеки, който се занимава с фотографско изкуство има различен естетически усет и виждане.

При мен отне доста време, най-вече заради това, че работата по главния ми бизнес отнемаше страшно много ресурси. Но пък от друга страна това ми позволи един по-плавен, по-последователен и иска ми се да мисля така, по-пълноценен преход в трупането на знания, осъзнаването им и прилагането им”, споделя той.

Снимка от телефон срещу снимка от фотоапарат

До голяма степен животът ни стана фотографиран. Всеки с телефон в ръка по всяко време може да знеме всичко. Буквално. Но тук, разбира се, става дума за чисто любителски почерк. Нещата придобиват друг смисъл, когато се правят професионално.

Най – важното при всяка една снимка, независимо от техниката, с която е правена е кадрирането. Хубавата снимка с телефон е възможна. Дори бих казал, че масата хора биха направили по-хубава снимка с телефон, отколкото с професионален апарат, заради пълната автоматизация на техническите настройки, които получаваме когато използваме камерата на телефона. Но ако тръгнем да сравняваме двете устройства равноправно бихме стигнали до следният извод – един вещ фотограф може да направи добра снимка и с телефон и с камера, но за да отключи пълния потенциал на вижданията си, да може да борави с многократно по-голям брой възможности и променливи, накратко казано – да е възможно да постигне много повече от „просто една добра снимка“, трябва да разполага с техниката, която да направи всичко това възможно. С фотоапарат в правилните ръце метаморфозата от една добра снимка към една естетически издържана творба е възможна”, заключи Кристофър Костов.

Ако искате да се запознаете с работата на Кристофър Костов, да го потърсите за лична фотосесия или просто да го подкрепите с един лайк, може да го направите на страницата му в социалната мрежа: https://www.facebook.com/profile.php?id=61559721151223

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close