Интервю

Краси Анев продължава състезателната си кариера

 

През изминалия зимен сезон самоковецът Краси Анев създаде много поводи за гордост у всички българи. Резултатите и класиранията му бяха показателни за това колко добър наистина е той в биатлона. И въпреки това в социалната мрежа той беше публикувал доста обезпокоителен статус във връзка с отказването му от спорта. Това провокира множество коментари и интерпретации по темата. Самият Краси не говореше за това и не откликна на набезите от страна на всички медии и журналисти. Днес вече спокойно може да коментира ситуацията в биатлона и настъпилите промени за самия него. Какво се случва и защо на един добър спортист в даден момент му идва да остави всичко и да се откаже, въпреки отличните резултати, споделя Краси Анев.

 Как се чувстваш, Краси? Промени ли се ситуацията около теб в професионален план? Чувстваш ли се удовлетворен?

  Добре съм. Отпочинах си. В професионален план съм доволен от така развилите се събития. Имаме вече нов треньор, Георги Фъртунов. Той е утвърден специалист, който е отдаден изцяло на биатлона. Целият му живот е свързан с този спорт. Работили сме заедно преди, надявам се и сега да работим добре.

 По едно време в социалната мрежа се появи едно твое изказване, свързано с евентуално отказване от спорта. Какво те провокира да го напишеш?

  Този пост беше емоционално написан след състезание, на което очаквах да съм доста по-добре. След много тежък сезон, в емоционален и физически план, публикувах това, което вече сте прочели. Не знаех какво ще се случва оттук нататък.  Истината е, че през последните 1-2 години нещата в мъжкия отбор по биатлон не са розови. Бях разочарован от редица фактори, което продиктува тези мисли.

 Вярно ли е, че не сте имали лекар в отбора?

  Вярно е. Лекар имаме, който си е в София и не пътува с отбора. Контактуваме си по телефона при евентуални проблеми. Или се търси помощ от някоя страна от източния блок. На треньорите на другите отбори не им е особено приятно, но въпреки това са ни оказвали помощ. При нас има травми, настинки, натравяния. Проблем е, че при настинка, например, не може да се пресече веднага, ако нямаш в теб лекарства или си на отдалечено място и няма откъде сам да си ги купиш.

 Как стои въпросът с екипировката и по-специално със ските?

  От три години карам с един и същи ски и на топло, и на студено време. Това означава, че новите, които получавам не са на добро ниво. Не съм недоволен от вакс-майсторите, а просто ските са такива, за вбъдеще ще сменям височината на ските с по-дълги пък ще видим какво ще стане. Дано това да е решение на проблема ми.
Какви са отношенията ти с Федерацията в момента?
  Сложно е да се каже. Не им харесва това, че съм прекалено взискателен към цялата си работа. Аз много пъти съм го казвал, че на тренировка давам всичко от себе си и очаквам същото от треньора. Като виждам, че целите ни съвпадат се работи много спокойно. Във Федерацията си държаха на стария треньор и сега не знам какво ще е отношението към мен, времето ще покаже. Със стария треньор целите не ни съвпадаха, той казва, че резултатите са супер, но ако работим по-усилено и на по-добро ниво, ще бъдем още по-добри. Сега няма гаранция, че нещата ще се променят кой знае колко, но съм длъжен да опитам, за да не съжалявам след време.

 Намери ли подкрепа от страна на другите от отбора?

  Намерих. Младите, които тренират ме подкрепиха също. Те искат да се развиват в спорта. В случая фактите са важни, а не просто да нападаш някого за нещо. Иначе започваме да приличаме на някаква предизборна кампания.

 Мислил ли си някога да се състезаваш за някоя друга страна, а не за България?

  Не. Не ми е минавало през ума да се състезавам за друга държава, по-скоро бих се отказал от спорта. Честно казано си мислех, че ще се наложи да спра, защото не вярвах, че ще може да ми назначат друг треньор. В началото исках личен. Никога не съм искал да махат досегашния треньор, който иска, нека да продължи да си работи с него.

 Прави ли достатъчно държавата по отношение на спорта?

  Откъм финансово осигуряване сме добре, говоря конкретно за биатлона. Имахме необходимите условия за подготовка, лагери, техническата част беше добре. Нещата със ските при мен куцат, но не само при мен е така. На доста момичета и момчета от отбора съм предоставял моите ски да карат. А моите като са лоши само си представете какви са на другите.

 Какво предстои на Краси Анев от сега нататък?

  Предстоят лагери. Най-вероятно първите ще бъдат в Самоков или на Боровец, но не знам със сигурност. Достатъчно ми беше почивката. Работата  за мен е удоволствие, винаги когато тръгвам на лагер, макар и да ми е мъчно за вкъщи, забравям и се отдавам напълно на спорта. След активната спортна кариера съм си мислел, че ще е добре да се откажа и да нямам нищо общо с биатлона. Друг път ми се иска да съм част от Клуба. Времето ще покаже. Искам да се обърна към семействата с малки деца, да ги записват на спорт. Няма значение на какъв. Градът ни разполага с много възможности за спортуване. И нека да са напълно отдадени на това, с което се занимават – това е формулата на успеха: да се захванеш с нещо и да  го гониш докрай.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close