Самоков

Колко опасни са опасните сгради в Самоков?

Проблемът за опасните сгради за жалост не подминава и нашия роден град. След тежката зима броят на опасните постройки се увеличава и към момента са около 20. Всички те представляват потенциална заплаха за гражданите и може би най- вече за децата, които рядко мислят къде играят и дали са в безопасност.

Някои сигнали за постройките се подават от граждани, други са в резултат на контролната дейност на Общината и по докладни от селските кметове. На тази база кметът назначава комисия, която да извърши оглед на мястото и по съставения протокол се предприемат действия по ремонт или събаряне. В Законa за устройство на териториите изрично е написано, че „при аварии или други обстоятелства, застрашаващи обекти и сгради с увреждане или разрушаване, собственикът на обекта е длъжен да предприеме незабавни действия за тяхното предотвратяване или за отстраняване на причинените увреждания, възстановяване на обекта”. За жалост това е непосилна задача за не малко българи и главната причина е в паричните средства. Сериозните и цялостни ремонти струват скъпо, а събарянето на една къща около 2 000 – 3 000 лв, което често е напълно непосилно за собствениците. От друга страна законът казва още, че „кметът на общината може да задължи със заповед собствениците да премахнат, преобразуват или ремонтират неподходящи по местонахождение, разположение, вид и материали огради, гаражи, второстепенни, селскостопански и временни постройки, септични ями, канализационни съоръжения, насаждения, както и да извършат необходимите работи в интерес на сигурността, безопасността на движението, здравеопазването, хигиената, естетиката, чистотата и спокойствието на гражданите.”  Често обаче откриването на собствениците се оказва проблем, особено на реституирани сгради с много наследници, които нерядко са пръснати и в чужбина.
Лошо впечатление на всички прави обгорялата къща на пазара. Очевидно е, че вторият етаж е напълно необитаем и опасен, а в същото време на първия етаж има целодневно функциониращ търговски обект,  покрай който минават стотици самоковци. Но само на метри от полуизгорялата къща се намира друг търговски обект, разположен в къща,  за която да кажем, че е в окаяно състояние, няма да бъде никак пресилено.
Всичко това се случва в центъра на града ни, а ние за жалост с апатия подминаваме гледките,  на които така добре сме свикнали. Гледки, които не са никак малко и които ги има дори и в  Боровец, където можем да се натъкнем на няколко запуснати царски вили, които с лекота влизат в категорията на самосрутващите се сгради.  
А какво остава за нас гражданите? Нека бъдем по-съвестни с грижите за собствените ни имоти.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close