Самоков

Kметът Владимир Георгиев се срещна с носителите на общински стипендии

Стипендиантите бяха посрещнати от кмета Георгиев и от председателя на ОбС Ирена Коцева, присъстваха и двамата зам.- кметове Стойчев и Сайменов. Кметът приветства младите хора и изрази радостта си, че Общината установи и запази една добра традиция. Ежегодно се отпускат 9 стипендии в размер на 1000 лв. годишно на заслужили самоковски ученици и студенти, за отличен успех или спечелени престижни награди от национални и международни състезания. Стипендиите са в 5 области – хуманитарни науки на името на Константин Фотинов – 3 стипендии, природо-математически науки с патрон акад. Чакалов – 3 стипендии и по една стипендия за изобразително изкуство носеща името на известния самоковски художник Наум Хаджимладенов, за музика – на проф. Васил Стоин и стипендия за постижения в областта на спорта.

Идеята за срещата е на градоначалника, който иска да се установи традиция, стипендиантите да не бъдат просто имена, а да имат възможността да се срещнат с общинското ръководство и да бъдат показани чрез медиите на обществеността в Самоков, защото добрите примери трябва да бъдат показвани, за да имат повече последователи след младите хора.

Ирена Коцева също поздрави стипендиантите, като им цитира една стара българска мъдрост, която казва да се учат много докато са млади.

След приветствията бяха връчени чековете от кмета Геогиев и от Ирена Коцева. Носителите на стипендията на името на „Константин Фотинов“ са Мартин Атанасов, Петя Ненчева и Светослава Попова. Стипендията за природоматематически науки получават Ева Ангелова, Анна-Мария Лазарова и Орлина Петрова. За постиженията си в сферата на изборазителното изкуство стипендията за 2013 е присъдена на Радослав Генев, 1000 лв. за постижения в музиката получи Габриела Даганова, а за спорт – лекоатлетката Ивана Аджова. Всеки един от носителите се представи, като каза с какво се занимава, в каква насока смята да се развива и т.н. Те изразиха благодарността си към общината, че подпомага обучението им и че отдава заслужено признание на постиженията им

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close