Ски и зимни спортове

Клубът по биатлон празнува 20 години

Тази година Клуб по биатлон “Рилски спортист” Самоков празнува 20 години от своето създаване. За този период през него са минали хиляди любители на биатлона, като част от тях са станали вече популярни и изявени спортисти, прославили страната и града ни, извън граница. Тази година Клубът се включва активно в празничната програма на Самоков с турнир по стрелба на стрелбището. По този начин всички, които имат желание могат да пробват своите способности и точност в този спорт. За пътя на биатлона и трудностите пред него разказват Димчо Петров и Кирил Василев.
“Пътят, извървян за тези години е значителен. 20 години като период от време не са много, но определено не са и малко. Макар да прозвучи нескромно, за нас този път е славен. През това време се развиха и показаха умения много изявени спортисти – говорим за няколкократни световни и вицесветовни шампиони, двама европейски шампиони, отделно са излезли от нашия клуб десетки членове на национални гарнитури на България и над 20 състезатели, участници на международни състезания, световни първенства и олимпиади”, споделя Димчо Петров.


Определено Клубът по биатлон има поводи за гордост. Всяко начало е съпътствано с редица трудности, в това отношение биатлонът не остава встрани, но не липсва и голяма доза ентусиазъм. Благодарение на този оптимизъм и желание, макар и с примитивни средства Клубът стартира своето съществуване. Така започва да се пише историята му с 3 чифта ски, 2 чифта щеки, 2 пушки и с много желаещи да участва дечица. Времето се мени, а с него и интересите на малките деца.
“Понякога поколението, което идва не е достатъчно мотивирано, понякога е недобра окомплектовка, значение си оказва и недоимъкът на материалната част. За голямо съжаление Спортното училище през последните години не е онзи спортно-педагогически център, който беше, не изпълнява своите функции. Благодарен съм за проявеното отношение и професионализъм от страна на Кирил Василев. Той е новото старо лице на Клуба. Съгласен е да вършим всичко заедно. Той е член на управителния съвет, занимава се със спортно –техническите неща на Клуба. Трикратен вицешампион, гордост за града. Той е пенкилер в момента – занимава се с всичко. Има още доста какво да се желае по отношение на материалната база – няма баня, тоалетна, съблекалня. От две години стрелбището е общинска собственост и ни помогна за поправянето на покрива. Това стрелбище остана единственото в България. Идват тук от цял свят да тренират. Примитивизмът не може да съпътства високите спортни постижения. Но има функционалност, съчетано е с няколко неща – надморска височина, стрелбище, парк за бягане. Като цяло базата на Клуба съществува на достатъчния минимум. Имаме доста пушки, ски, екипи и сега вижте каква е разлика – първите години имаше много ентусиазъм, много деца, сега децата все по-трудно се отделят от компютрите”, разказва Димчо Петров.
Децата все повече се залежават и предпочитат да стоят по цял ден пред компютрите. За механизмите на стимулиране и привличане на интерес към спорта се включва Кирил Василев: “Изключително трудно се стимулират. Малките деца идват по собствено желание. Отделни кадри от тях осъзнават, че е по-добре да правят съвместимост между компютрите и спорта. Като цяло младото поколение затлъстява. Родителите също стимулират децата си да спортуват. За едно дете е важно да хване оръжието и да види как се случват нещата на практика. Най-добре е да е организирано в състезателен вид. Когато победи детето се чувства лидер пред другите и има стимул да идва отново. Опитваме се да им покажем, че има смисъл в спорта, че можеш да се издържаш с него. Търсим всякакви методи за мотивиране на подрастващите” .
Клуб по биатлон “Рилски спортист” кани всички желаещи на 19 –ти (неделя) от 10:30 часа на стрелбището. Пробвайте си точността, заведете децата си – може някое от тях да се влюби в този спорт и стане следващата гордост за нашия град.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close