Предприемачи

Касови апарати и за автобусите

  От началото на месец април 2013 г. всички билети за превоз на пътници по междуселищни и международни линии трябва да са издадени от фискално устройство с дистанционна връзка с НАП. Това гласят пък промените в Закона за автомобилните превози, които влязоха в сила в началото на годината.
Според изискванията на нормативния акт, билетът, издаден от касов апарат, трябва да съдържа минимум наименованието и адреса на превозвача, надпис „Билет за пътуване”, номер на документа, превозна цена, маршрут, отстъпка от превозната цена (за случаите, когато е предвидена такава), датата на пътуване и часа на тръгване и номер на мястото на пътника.
  Ако след изтичането на срока, превозвачите не изпълняват изискванията на Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите, може да се стигне до налагане на санкции, достигащи до 10 000 лв. Допълнителни глоби, за неспазване на разпоредбата на Закона за автомобилните превози, могат да им бъдат наложени и от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.
  31-ви март е и крайният срок, в който т. нар. ведомствени бензиностанции, трябва да осигурят дистанционна връзка с НАП. От началото на април 2013 г. данъчно задължените лица – доставчици или получатели по доставка на течни горива, също трябва да подават данни в Националната агенция за приходите. Според нормативните изисквания това ще става чрез интернет страницата на агенцията. Промените в сроковете бяха обнародвани в края на 2012 г. и влязоха в сила от 1 януари 2013 г.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close