Седмицата

Касиране на изборите за делегати на Софийска митрополия за предстоящия Патриаршески събор искат от Самоковската епархия

 

 

“Това възражение не е саботаж, а желание да бъде защитена и утвърдена истината и изпълнението на Устава на БПЦ, Българската патриаршия”, се посочва в отвореното писмото, цитирано от БНР.
  “С учудване констатирахме, че списъкът с достоизбираеми, от които епархийското избирателно събрание трябва да избере конкретните наши делегати на патриаршеския избирателен църковен събор, е бил предварително съставен от Вас, за да бъде директно подписан от епархийските съветници и архиерейските наместници, без да бъде обсъждан”, пише отец Петър до наместник-председателя на синода.
  В писмото се посочва, че този начин на “съставяне” на списъка с достоизбираемите противоречи както на разпоредбите на устава на БПЦ, така и на методическите указания за организирането на изборите, утвърдени от Светия синод.
  Oт Софийска митрополия потвърдиха за получената жалба, но обясниха, че не разполагат с повече информация, тъй като Светият синод трябва да се произнесе.
На 18 януари ще бъдат преразгледани всички протоколи от епархийските избори в 15-те митрополии. В същия ден ще се изчетат и възраженията и жалбите.
В неделя във всички митрополии се проведоха изборите за делегати за Патриаршеския събор, който на 24 февруари трябва да излъчи новия патриарх на Българската православна църква.
  При епархийския избор всяка епархия трябваше да излъчи по трима клирици и двама миряни.
  Софийска епархия има правото да избере шестима клирици и четирима миряни.
  Повод за недоволство по-рано през седмицата стана списъкът с кандидати на митрополит Кирил. Според духовниците, натоварени с избора на делегати от Софийска епархия, предложената от владиката листа е съдържала имена на лица, които са неразпознаваеми и не се славят сред църковните среди като ревностни миряни. Архиереите не са били съгласни и с това, че са липсвали и имена на хора от духовните околии.
  Опитите ни да издирим архиерейския наместник Петър Стоименов за коментар по повод касирането на изборите останаха безплодни, защото той не вдигаше телефона си.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close