Седмицата

Как да оцелеем в горещините?

 

Как да оцелеем в горещините?Какво да правим в летните горещини, как да се спасяваме от непосилните жеги, дали да потърсим лекарска помощ или да се справяме сами – това са едни от основните въпроси, които вълнуват българина през последните дни. Отговор и съвет ни даде д-р Попхристова, ръководител на ЦСПМ – Самоков

Д-р Попхристова, в летния сезон наблюдава ли се задълбочаване на здравословните проблеми?

Горещините винаги провокират неразположения, най-вече сърдечно-съдови заболявания, стига се до изострени хипертонични кризи, провокират се стенокардии – прединфарктни състояния, инсулти ( отново при хора със сърдечно-съдови заболявания). Имаме и случаи и на хипотония. Обострят се също неврози, шизофрении. Често се установява пневмония вследствие на преохлаждане на тялото. Нерядко се появяват пациенти с алергии, ухапвания от насекоми, отравяния, уртикария. На ден се явяват поне по 7 – 8 души, основно със сърдечно-съдови проблеми.

В какви възрастови групи попадат пациентите ви?

Делят се основно на три групи. Първо са децата до 1 година. След това имаме по-големи, в предучилищна възраст, и възрастни хора  – на  около 60-70 год.

Как се оказва спешна помощ? Има ли някаква стандартна процедура?

Основно зависи от оплакването.  Например в случай на хипотония се извършва оводняване на организма през устата или чрез вливания. Друг случай са ухапванията от комари и други насекоми, което води до токсоалергични ситуации, при които понякога се налага  лечение не само с антиалергични средства, но и с антибиотик, тъй като става въпрос за инфекция.

Какъв е редът за посещение на пациент на място?

Спешната помощ наистина се оказва при спешност, трябва да помага на хората. Процедурата започва от обаждане на тел. 112, откъдето адресът се препраща в районната координационна централа, а оттам сигналът достига до спешна помощ.

Има ли „фалшиви тревоги”?

Понякога има и такива. Подават се неверни адреси, обаждат се хора с най-различни проблеми – социални, битови или пък такива, нуждаещи се по-скоро от системно обгрижване  – възрастни, болни хора. Но все пак всичко това се води за спешност и адресите трябва да се посетят. Посещенията след сигнал не се заплащат от пациентите.

Как се организира дейността на Спешна помощ?

Определено изпитваме недостиг на хора. Имаме трима лекари и дежурен фелдшерски екип.  Линейки имаме, но няма хора.

Какви съвети ще дадете на нашите читатели за най-горещите дни?

Най-вече да не се излагат на слънце, да търсят сенчести и проветриви места, да се пият много течности – хладни може, но не ледени, тъй като не е изключено развиването на сериозни простуди, дори пневмония. Рязката промяна на температурата също провокира  сърдечни проблеми, а в последните дни сме свидетели именно на такива промени в температурата навън , в рамките на няколко дни имаме амплитуди от повече от 10 градуса.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close