Култура

Изложба разказва за магията на вълната

Руменка Михайлова:
  Родена 14 май 1951, Попово. От 1964  година  живее във Варна, завършила английска езикова гимназия, после специалност  електро-инженер в София. Работила 10 години в завода за  полупроводници в Ботевград, след това до 1990 г. прави хибридни интегрални схеми в радио завода във Варна.
  През демокрацията води
 курсове по английски, създава собствена работилница за художествени  мебели с резба и стъклопис, а в момента – ателие за плъстени сувенири, дрехи и килими.

  Тези дни в Общинската библиотека „Отец Паисий” е подредена поредната изложба. Посетителите могат да видят изделия,  изработени по една малко позната за самоковци технология – „плъсти”.  Красиво обагрени шалове, наметала, брошки, гердани, цветя от естествена вълна оживиха залата на библиотеката. Изящните произведения са дело на няколко жени от Варна, които възраждат стария занаят.
  „Много ме заинтригува преди 15 г., когато в Копривщица видях килим, за който дори не подозирах, че е плъстен – толкова е загубен за нас този занаят, че отиваш в музея и гледаш нещо, за което, ако някой не ти каже какво е, няма как да разбереш – толкова е забравен. Останал е само в Родопите, някои от помакините продължават да си правят шапчици, но те не желаят да си кажат технологията” – разказва една от майсторките.
  Плъсти – това е естествена вълна – изпрана, изчепкана, извлачена. Понеже косъмът е животински, във връзка с неговите естествени свойства, са намерили начин да залепва сам за себе си – механичен и химичен – единствено с топла вода и валяне. След като изсъхне, като желирана торта си запазва формата. И процесът е абсолютно необратим. Знаете, когато объркате един път в пералнята да изперете пуловер от естествена вълна, как се свива и си остава завинаги малък. Може да стане и още по-малък, по-голям обаче – не.
  Изложбата е част от програмата на клуб „Ръкоделие” за гостуващи майсторки и ще остане подредена в общинската библиотека дo 24 март. 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close