Седмицата

Изчистихме заедно!

Господ е дал на самоковци къс от рая, но е взел душите им. Това не бива да ни звучи като приказка, защото не е, особено ако насочим поглед към септичната яма на живота си. При даденостите, които има нашият регион, това, което видяхме е повече от престъпление.

В събота беше денят на голямото национално почистване, реализирано  по идея на bTV, в което се включи и община Самоков. С изключение на няколко района, акцията не прие голям мащаб в рамките на самия град. Учудващо е с колко много боклуци сме успели да задръстим районите около „Самел 90”, протежението на река Искър, Лаго, Ридо и долната част на града- района при Околовръстния път, индустриалната част на града /улица „Грънчар”/, незаконните сметища около фабриката Рилски лен, селата Злокучане и Драгушиново.

В акцията се включиха фирмите „Самел 90” АД, „Си комерсиал 7” ЕООД, Общинският  съвет на град Самоков, екипът на Пощенска банка, 3S SOT Самоков, с техника се включиха фирмите БКС, ”Хидростроител- ПА” ЕООД , кметът и неговите заместници, учениците от Професионална гимназия по туризъм, от ОУ „Неофит Рилски”, няколко дни по—рано учениците от Спортно училище „Никола Велчев” също са организирали акция по почистването на двора на училището си. Наличен в деня на почистването беше и целият  състав на баскетболния клуб „Рилски спортист”/общо 12 отбора от всички възрастови групи/, с изключение на два отбора, които са били на състезание. Обикновени хора, които не се числят към колективите на гореизброените фирми и учреждения, също отделиха време, за да събират боклуците на недотам съвестните ни съграждани.  „Самел 90” стартираха най- рано от всички- в 8,00 часа  сутринта.  Служителите първо почистиха районите около сградата и след това се спуснаха към гората, където обичайно се разхожда половин Самоков, но точно в този ден нямаше кой- знае какво движение.

За по- малко от три часа се събраха неимоверни количества боклук, чувалите по всички пунктове не достигнаха и беше наложително да се купуват нови. Над  500 чувала с боклук са събрали 70- те души от „Си комерсиал 7”, които действаха заедно с 3S SOT до 11 часа сутринта, след което чувалите им свършиха. Освен това са извозени  над 30 самосвала със строителни отпадъци.   До 12,30 часа  ударната група ликвидира сметищата   от двете страни на Околовръстния път по пътя за Дупница и по посока за Ихтиман. Както бяха обещали, „Си комерсиал” раздадоха над 1000 вкусни рула, оправдавайки изцяло името на акцията „Сливи за смет”.

 Рекордьори сме по изхвърляне на строителни отпадъци, пластмасови изделия от всякакъв характер и калибър и стъклени бутилки. Завидни са количествата на дрехите, юрганите, дюшеците, чергите.  Техниката беше особено нужна там, където имаше строителни отпадъци. Трупаната с година свинщина се оказа и добре прикрита- на пръв поглед няма нищо- така поне беше положението на Ридо, а няколко метра навътре в зеленината купища какво ли не. Ридо беше поет от общинските  съветници и  от много хора, припознали района като любим за разходка.

С  дружни усилия всички доброволци успяха да премахнат голяма част от нерегламентираните сметища. Отворен остава въпросът защо нямаше масовост. И друго, което прави впечатление-, широкото участие на децата. Надали някое дете е отишло в Лаго да си изхвърли керемидите или други непотребни вещи. Големият плюс в този случай е, че така се създава чувство за отговорност към околната среда и нелицеприятните гледки. Такива еко- дни трябва да се случват не само веднъж годишно, категорични са всички. Не можем за един ден да почистим това, което е хвърляно  там с десетилетия.  Но можем повече да не допускаме това да се случва., възпитавайки непримиримост към безотговорността, елементарните елементи от нашата култура.

За тези, които не счетоха за нужно да се включат, отправяме следния призив-  ако не помагате, тогава не пречете на другите да живеят в среда, различна и здравословна. Има и други хора в Самоков, може да са малко, но ги има.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close