ОбществоРегионалниСамоков

Избори за кмет очаква тази есен и село Ковачевци

„Самоков 365“

На 20 октомври жителите на самоковското село Ковачевци ще гласуват за кмет, съобщават от Общинската избирателна комисия– Самоков. Изборите са насрочени с указ на президента. ОИК –Самоков прекрати предсрочно правомощията на кмета на селото, заради това че той е управител и собственик на ЕТ „Спейс – Никола Хайверов“.

В избирателната комисия в Самоков е получено писмо на 15 февруари от ЦИК. В него се твърди, че Хайверов е собственик и управител на ЕТ „Спейс – Никола Хайверов“. Това обстоятелство се установява и от служебно извършената справка в Търговския регистър по партидата на търговеца. Посочените данни са наложили извършването на проверка от страна на ОИК-Самоков за наличие на нарушение на законовата забрана съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация. Според закона кметовете на общини, райони и кметства, кметски наместници, зам.- кметове на общини и на райони и секретарите на общини нямат право да извършват никаква търговска дейност.

ОИК-Самоков е уведомила Никола Хайверов за полученото писмо и за възможността да направи писмено възражение пред комисията в тридневен срок, считано от получаване на уведомлението.

Получено е възражение от кмета на селото, в което  Хайверов посочва, че не извършва търговска дейност повече от осем години. Той  твърди, че незаличаването на фирмата му представлява маловажен случай на нарушение, се посочва още в информация на сайта на ОИК-Самоков.

От събраните доказателства се установява, че към датата на полагане на клетва, т.е. към началния момент на възникване на мандата 13 ноември 2023 година Никола Христов Хайверов е имал регистрация като едноличен търговец с фирма ЕТ „Спейс – Никола Хайверов“. Към настоящия момент няма подадено заявление в Търговския регистър за прекратяване на ЕТ, информират от ОИК – Самоков.

Решението за прекратяване на пълномощията е било обжалвано пред Административен съд – София област, но Върховният административен съд отмени решението на съда и потвърди решението на ОИК – Самоков за прекратяване на мандата на кмета на селото Хайверов, информираха от ОИК.

Припомняме, че се уставнови идентичен случай с кмета на самоковското село Рельово. На изпълняващия към този момент длъжността кмет на с. Рельово Йордан Клещанов бяха прекратени правомощията предсрочно заради това, че е собственик и управител на ЕТ „Йордан Клещанов“ и същевременно с това е председател на НЧ „Надежда -1927“. Изборите за нов кмет в село Рельово се проведоха на 30.06. 4 г, когато след балотаж за кмет на селото бе избран Людмил Йорданов.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close