Местен бизнес

Иванка Бончева – местният моден диктатор

 Дизайнерските тоалети са се превърнали в запазена марка на ЕТ „ИВ-МАРИ”. Иванка подбира сама моделите си и само в определени случаи с помощта на клиентите.„Гледам задължително новитетенденции, като се стремя винаги да вмъквам и мои идеи”-споделя Иванка.

Най-много се залага на елегантните дами, хората с вкус, които ценят бутиковото производство. Въпреки, че Самоков е сравнително малък град има много жени – естетки, които държат да са добре облечени. Когато става въпрос за конфекция, трудно се намира определен модел за отделната фигура. „Затова сме ние”- заявява с нескрито задоволство Иванка. „Опитвала съм се да разбера хората, които посещават магазините за дрехи втора употреба. Моето мнение е, че направеното при нас стои по-елегантно и кокетно”- добавя още тя. Замисляла се е да разнообрази предлагането си и чрез мъжка мода, но за изработката на подобен тип дрехи се изисква повече техника.   

Конкуренцията е стимулиращият фактор, който те тласка непрекъснато напред. Има място за всички под слънцето, но пък не е редно да се пречи на българското производство. Мога да кажа, че особено китайските стоки са доста некачествени. Няма никаква държавна политика по отношение на вноса, което определено ни пречи. И това не се отнася само за дрехите.

Към какво са насочени предпочитанията на клиентите?

По думите на Ваня се търсят най-вече абитуриентски рокли и  костюми за официални поводи. „Мажоретките са наши постоянни клиенти и се гордеем с това, хор „Рилска песен” – също”. Не е тайна, че малките населени места се отличават със своя консерватизъм. Модните тенденции стават достояние на по-късен етап и се възприемат с известни резерви. Тази година ще е много актуално червеното, прозрачното, съчетанието на тюл-сатен и комбинация от различни материи, несъразмерните кройки.

Целта на всеки един дизайнер е да покори големия моден подиум. За участието в един такъв форум обаче се изисква повече време, сериозна организация и значителни финансови средства. Това по никакъв начин не пречи човек да крои планове за бъдещето.

 Мечтата на Иванка е да открие магазин, с който да затвори цялостния цикъл на производство. Помещението е в наличност, но засега задържа нещата. В момента работи предимно с магазини в София, където изработените авторски стоки определено се харесват. Другата отправна точка е Германия. Иванка е от хората, които трудно се отказват водени от максимата „и сам воинът е воин”. В определени моменти обаче и тя изпада в безизходица относно пазарите и финансовата стабилност на фирмата. Тогава неизменно изплува бленуваната и все още нереализира идея за Сдружение на занаятите. „Винаги съм си го мислила, но много от моите колеги прекратиха дейността си и на този етап ми се струва малко трудно осъществимо. ЕТ „ИВ-МАРИ” има собствено рекламно лице на фирмата- Надя Генчева. Най-добрата гаранция за качество и естетика е самата Иванка- жена със собствен вкус и разбирания за живота.       

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close