Култура

ИСТОРИЯТА НА ЦАРИ МАЛИ ГРАД

 След като Община Самоков  спечели финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие” за реставрация, консервация, и експониране на късноантичната крепост с църковен ансамбъл и оброк „Цари мали град” сега предстои в рамките на две години на хълма „Свети Спас” да се появи едно уникална за територията на цяла югозападна България композиция-  културен комплекс от действаща средновековна църква, филиал на исторически музей,  и  крепост.  На специално насрочена пресконференция общинска администрация представи проекта, а кметът Владимир Георгиев изрази пред присъстващите мнението, че такъв тип инвестиции са от голямо значение с оглед на  концепцията за развитие на региона. Това би донесло възможност за разнообразяване на туристическите услуги, които предлагаме. В това число не е за пренебрегване и фактът, че за разлика от селата по поречието на река Искър, които се радват на добра външна посещаемост, районът на Палакариястрада от обезлюдяване и липса на препитание.  Главният архитект на Община Самоков Надежда Клинчева представи екипа, който ще отговаря за реализацията. В него са включени  Даниела Йончева – счетоводител, инж. Светослав Ранов – експерт строителни дейности, Пепа Георгиева – технически сътрудник и Веска Тодорова –  връзки с обществеността.  Подробности по графика на строително- монтажните дейности ще бъдат дадени отбъдещия изпълнител. В „битка” за участие в обществената поръчка са подали документи две фирми „Главболгарстрой” АД и „ЕКС” АД.  Тепърва ще се обсъждат  ценовите оферти, които компаниите са предложили в книжата си.

Проектът предвижда в  максимална степен  да се запазят  даденостите на района.  Освен възстановяването на крепостните стени частично  в оригиналния им вид, там ще се издигне и амфитеатрална сцена като водещ атракцион. Към това добавяме пешеходна част и възможности за отдих и развлечения в близост до природата.  

Kакво казва историята?

 Главният археолог   Веселин Хаджиангелов води разкопките от самото начало /2008 година/и финализира теренните проучвания на крепостните стени в края на септември 2010 година.  Пред гостите на пресконференцията той презентира всички открития, направени през време на разкопките. Находките показват развитие на занаяти като грънчарството, железарството, тъкачеството.  Базирайки се на тях, излиза, че Белчин е място с 1700 годишна история и че металодобивът като поминък датира от античната епоха. Другият интересен факт, свързан с историята на региона е отпечатъкът, оставен от преминаването на готски племена при  Великото преселение на  народите.

Хаджиангелов разказа още, че след като започва същинската работа по крепостта Цари мали град се разкрива, че мястото  на хълма „Св.Спас” е   късноримски кастел, чийто градежи датират от ІV – VІ в. Във вътрешността на крепостта археолозите откриват останки от сгради с обществена функция- казарми, работилници, жилища. През миналата година се появяват останките на  още 12 сгради, които дават идеалната възможност за възстановяване.

Освен открития сграден фонд,   има и достъчно свиделства за силната религиозна ангажираност на мястото.  Това е средновековна църква, вкопана върху разрушена  по- ранна  християнска базилика и  езическо светилище от края на III век.

Интересно е да отбележим, че тази реализация е много амбициозна от гледна точка не само на краткото време, за което трябва да се  появи, но и като портал към по- друг поглед към историята. Историята  няма да  бъде  подменена  или да бъде пресечено значението и. Напротив, тя ще послужи като база за изграждането на нещо наистина грандиозно, което да има не само комерсиална цел.

 Съвсем в реда на нещата е сред обществеността да има резерви, но  да не  прибързваме с окончателното  „диагностициране” на реализацията, както правим  често, водейки се от типично българското „Око да види, ръка да пипне” . От администрацията обещаха, че медийната политика на проекта ще бъде изключително прозрачна, като традиционно  ще се правят пресконференции, които ще проследяват етапите на работата.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close