Култура

Исторически музей издаде каталог за художника Александър Миленков

Тази година се навършват 140 години от рождението на самоковския художник – декоратор Александър Миленков. По този повод в Исторически музей – Самоков издадоха каталог от поредицата „Галерия самоковски художници”, посветен на художника. Това е шестият по ред каталог от поредицата. По традиция Исторически музей всяка година издава каталози за самоковските художници и зографи, като в тях се представят картини, рисунки, икони и други творби, притежание на музея или такива, които се намират на територията на град Самоков.


    Александър Миленков е роден в Самоков през 1882 г. Той е първият български професионален сценограф и първият сценичен декоратор на Народния театър “Иван Вазов”. Освен това прави декори за Софийската опера и всички театри, които започват дейност по това време.
    В каталога са публикувани 49 творби на Миленков, разположени на 24 страници. Това са главно проекти за декори на опери като „Фауст”, „Иван Сусанин”, „Риголето”, както и пейзажи и натюрморт.
    Автори на изданието са Невена Митрева и Любомир Николов, уредници в Исторически музей Самоков.
    Каталогът ще бъде представен на 20 август от 18.00 часа, когато ще бъде проведено и официалното честване на годишнината от рождението на художника. Освен издаването на каталог, в залите на Градска художествена галерия – Самоков, ще бъде подредена и изложба с творби на Александър Миленков от фонда на Музея.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close