*

merry christmas

happy

Интервю

„Искаме да осигурим стипендии за момичета от града, които да станат медицински специалисти и след това да останат в болницата“

Новата придобивка, която имате ще улесни много работата на отделението по хемодиализа. Какво беше положението преди нея и какво ще се промени сега?

  От една година финансирането на пациентите, които са на хемодиализа премина  към Здравната каса. Преди  това  финансирането се получаваше от Министерството на здравеопазването и ние получавахме санитарен транспорт чрез филиал за спешна медицинска помощ от София – линейка, която ползвахме под наем за транспорт. Тези линейки са доста амортизирани, те са на  над 20 години, често пъти дефектират, не са достатъчно затоплени и това не беше комфортно за пациентите. По този повод аз написах докладна до кмета на общината и до Общинския съвет с оглед осигуряването на по-добър комфорт за ттранспорта на пациентите, които са от Костенец, Долна баня, Радуил, Марица. Особено зимата, когато знаем какви са температурите и пътищата, това беше абсолютно необходимо. Сега се надявам, че по този начин те ще се чувстват по-комфортно. Самото лечебно заведение нямаше как да осигури тези финансови средства, за да си купи такъв транспорт.

За какви средства точно става дума тук?

  Аз не мога да кажа, защото Общината ни го купи. Нас не ни касае това, нас ни касае, че получихме този микробус, който вече е приведен в нормативите на медицинския стандарт за транспорт със съответното надписване, седалки, за да може пациенти, които са с придружител да се обслужват. Така че това за нас е една много добра придобивка.  

 Има ли още нещо от първа необходимост, което да е нужно на МБАЛ Самоков?

  В момента, всички граждани вече знаят, очакваме изпълнението на проекта съвместно с Общината за обновяване и ремонтни дейности на отделения в МБАЛ Самоков, като първо ще бъдат направени строителните работи, а след това въведена медицинската апаратура. Но ние имаме една програма за болницата, която изпълняваме и съгласуваме с кмета. Тя включва ремонта на отделението по хемодиализа, довършване на ремонта на вътрешното  отделение. И всъщност за всяка година ние сме сложили по две отделения, за да може това да става ритмично и все пак се съобразяваме с финансовите възможности на Общината, с оглед на всеобщата финансова криза. Така че всичко това го съгласуваме, залагаме го в програмата и до края на годината го изпълняваме.

Много активно работите заедно с КНСБ-Самоков  за обучаване на помощен персонал, предвиждате ли нещо подобно и за специализирания персонал, имам предвид сестрите?

  За момента няма такава програма иначе съм готова веднага да реагирам. Нашите хора, медицинските сестри вече придобиха опит. Изнасят едни прекрасни лекции, харесвани са от хората, включени в проекта и искам да кажа, че хората, част от проекта, работят много добре. Голяма част от тях са от ромското население, като при изпълнението на предходния проект аз оставих на работа в болницата две момичета. От тях са много доволни и лекарите, и сестрите. Според мен това е пътят на истинската интеграция, когато на дело показваме как обучаваме тези хора. Относно другия проект, по който работим  е  „Близо до работата“. С него осигурихме средства на 100% от пътуващите лекари, медицински сестри и санитари. За медицинските специалисти  за момента няма проект, но  ако има съм готова всичко възможно да направя, за да ги включа. Сега ги включваме в следдипломни квалификации, малки курсове. Там, където те са абсолютно необходими за отделенията, болницата поема финансовите средства за тяхното осъществяване.

Казвате, че има лекари, които пътуват, ще се наложи ли в един следващ етап и сестрите да пътуват за работа?

  За голямо съжаление пазарният механизъм е много тежък. В нашата страна това става един много голям проблем и според мене колкото по-бързо властимащите хора го решат кардинално, толкова по-добре.  Затова защото не се облекчава следдипломната квалификация, хората не могат да работят и да учат, а никой не може да остави семейството си, защото няма кой да го издържа. Ние имаме една вътрешна програма на болницата, която искаме да съгласуваме с общинското ръководство за осигуряване на стипендии на момичета от града, които да отидат да учат за медицински специалисти с по-дългосрочни договори  и след това да останат в болницата. Аз съм подала списък до Регионална здравна инспекция чрез нея до Министерство на здравеопазването от всичките необходими специалности лекари, медицински специалисти, които са ни необходими, като категорично съм заявила и  възможности, че болницата може да се назначат и да получават работна заплата.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading...
Close
Close