Култура

Йордановден

 Традицията продължава да е жива. В това се увериха десетките, дошли да наблюдават един от най-интересните празнични обичаи през годината.
  Въпреки студеното време и прехвърчащият сняг, не липсваха смелчаци, които да сехвърлят в ледените води на Искъра за изваждането на ритуалния кръст в село Драгушиново. Атмосферата бе повече от приповдигната. Кметството беше осигурило музика и програма в изпълнение на селската мъжка вокална група. Малки и големи се бяха насъбрали около моста в селото и с нетърпение очакваха началото на мразовитото ритуално къпане. Малко преди 11.00 започнаха да се подреждат и първите смелчаци, които щяха да участват в ритуала. И тази година бройката им беше около 20 души. Разбира се, не мина и без взимането на „анаболи”, както се изразяваха някои от тях, които всъщност бяха големи глътки ракийка или винце. Обичая по освещаването на водата беше воден от архиерейския наместник в града свещеноиконом отец Петър Стоименов. Борбата кой ще стигне пръв до кръста беше доста оспорвана и с неясен до последния момент резултат. В крайна сметка името на късметлията остана неясно за по-голямата част от присъстващите, тъй като се оказа, че не е от селото и много малко хора го познаваха. Всички ние желаем на него и на останалите участници много здраве и късмет през годината, тъй като по традиция, който се окъпе на този ден в осветената вода, ще бъде здрав през цялата година. След като излязоха участниците в ритуала, за здраве се потопиха и други присъстващи – както малки, така и големи, които също не се притесниха от смразяващите температури.
  На празника присъстваха председателя на Общинския съвет Ирена Коцева, кмета на града Владимир Георгиев, заместник кмета Васил Сайменов, общински съветници, както и много жители  на близките населени места.
  Този празник има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината се окъпва или поне се измива на реката. С него се слага край на така наречените „Мръсни дни”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close