Местен бизнес

Христо Чупетловски –управител на „Сити -4” ООД: “Кризата е повсеместна и се усеща силно”

Преди 10-15 години PVC и AL дограма навлезе доста широко в употреба. За съвсем кратко време профилите се утвърдиха като предпочитано средство при строителството и ремонта на жилищните и обществени сгради. Една от причините за това са безспорните предимства, които притежават. Прозорците и вратите, изработени от PVC плоскости са здрави и издръжливи, не подлежат на изкривяване, ръждясване или корозия. Имат дълготраен цвят и не на последно място предлагат добра топлоизолация. Десетки предприемчиви самоковци използваха тази вълна и отвориха свои фирми за дограма. След първоначалния устрем, интересът постепенно започна да спада. Максимата „всяко чудо за три дни” най-точно отразява моментната ситуация. Как се справя днес една малка фирма за производство на дограма. Разговаряме с Христо Чупетловски – управител на „Сити -4” ООД. „При нас работата е сезонна. Работи се повече есенно време. Има някакво раздвижване, което е обикновено в периода септември – октомври. Кризата е повсеместна и се усеща осезаемо” –споделя ни той с ясното съзнание, че на този етап не би тръгнал да прави нищо ново.

Притеснителен факт ли е голямата конкуренция? За някои може би, но не и за Христо. По думите му конкуренцията е двигател на прогреса. Що се отнася до първоначалната истерия около плоскостите, с които хората масово се втурнаха да оборудват домовете си ,тя сега е само бегъл спомен. „От тази масовост останаха 20%”-коментира нашият събеседник. Причината е обедняването на хората и голямото предлагане. Основното търсене на пазара е от хора, които залагат на по-високо качество. „Нашите клиенти са представители на средната и над средната класа” – споделя наблюденията си Христо. Екипът на фирмата полага всекидневни усилия, за да се докаже. „До Коледа ще оцелеем, след това незнам” – не крие притесненията си той. Работата намалява, а разходите си остават същите и дори се увеличават. Същевременно кредитите трябва да се обслужват. Като резервен вариант прибягват и до програмите на Бюрото по труда. Дори и в момента имат човек, нает по тази линия. Един-два месеца са достатъчни, за да се обучат кадрите на необходимото ниво.

 „Сити-4” ООД е на пазара от пет години. Това не е много за подобен род бизнес, но е достатъчно време, за да извоюваш позиции и спечелиш доверието на клиентите. 80% от работата идва от София. Глобализацията на света е факт и да се развиваш в някой по – малък град не е пречка. Самоков има голямото предимство да е на 60 километра от София. Имаме постоянни клиенти, които ни търсят заради качеството на работа. Фирмата е с предмет на дейност производство на дограма, стъклопакети и търговия с профили за дограма.

 Хората отдавна са се уверили в ползата от подмяната на дървените прозорци и врати с PVC плоскости. Повечето от клиентите са достатъчно добре информирани. „Сити -4” е официален представител на „Weiss Profil” – една от големите фирми в България за производство на дограма. „Без тях едва ли щяхме да просъществуваме дълго време. Винаги са готови да ни помогнат на 100% с ноу-хау, с инженерингови проекти, дори и финансово. Отговорността от извършената работа е наша” – коментира Христо . Поради това не можем да си позволим никакви компромиси с качеството на изработката и монтажа” – заключава той .

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close