Интервю

Хотел “Рила” – перлата на Боровец

  Развитието на Самоков е изконно свързано с туризма. Наближи ли зимата, малки и по-големи обекти влизат в трескава надпревара за привличане на клиенти. По това време Боровец се превръща в привлекателно място за много от любителите на белите спортове. Намеренията на хотелиерите  и „Бороспорт” АД – фирмата, концесионер на пистите са предлаганите туристически продукти и услуги да придобият целогодишен обхват. Готови ли са управителите да посрещнат подобно предизвикателство и какво се изисква за успешното функциониране на един туристически обект. Отговор потърсихме от Благовестка Томова – управител на хотел „Рила”.
  Г-жо Томова, ефективният мениджмънт залага на хотели, които са част от вериги. Как мислите това помага ли на развитието на туризма като се стреми да го превърне в целогодишен? И достатъчно ли е  името на една верига, за да  прави хотела продаваем?
„Рила” винаги е била емблемата на Боровец, един от най-големите хотели в България и на Балканския полуостров. Пакетът от услуги, които предлагаме е насочен към семействата с деца. Именно това е една от поставените цели при построяването на сградата и пускането й в експлоатация през 1986 г. Половината от базата е съставена от студия, оборудвани с кухненски бокс, които са особено подходящи за настаняване на семейства. В тях посетителите имат възможност сами да си приготвят нещо за хапване. Стремим се всяка година да надграждаме и осъвременяваме базата. Пазарът определя правилата в хотелиерския бизнес. Хотелите, които са част от верига имат утвърдени стандарти и работят по тях. По този начин  продуктът, който предлагат става разпознаваем. ”Рила” е част от „Bt Collection”. Веригата разполага с обекти по морето. При нас всички нови предложения се обсъждат, прави се анализ. Инициативите винаги се приемат с добро око. Неслучайно хотел „Рила” е носител на приза за хотел с най –атрактивни туристически пакети през 2011 г..
  Активният зимен туристически сезон стартира.  Какви са очакванията Ви, повече ли ще бъдат туристите в сравнение с минали години, българи и чужденци?
 Много се надявам да са повече. От доста години Боровец не се беше пълнил за Нова година, както се случи сега. Основание за оптимизъм ни дават и предварителните резервации, с които разполагаме. За месец декември съотношението между българските и чуждестранните туристи е 50 на 50. Очакванията са постепенно чуждестранните посетители да вземат превес. Забелязва се увеличена посещаемост на туристи от Русия и Украйна и съседни на България страни -Турция, Сърбия и Македония, които преоткриват Боровец като привлекателна ски – дестинация.
  Битката Банско – Боровец се очерта като тенденция. В последно време част от туристите се ориентират към Банско. Каква е причината за това?
 Конкуренцията не ни притеснява по никакъв начин и ни стимулира да работим още по-добре. Следим предлагането в различните курорти и непрекъснато си сверяваме часовниците не само с хотелите в България, но и с тези в чужбина. Правим маркетингови проучвания на ценовите оферти и предлаганите продукти. Там, където съществува конкурентна среда, се ражда нещо хубаво. Тя се явява предпоставка за много иновативни идеи, които раздвижват бизнеса.
  По какъв начин ще се отрази повишението на туристическия данък за хотелите в Боровец?
 На нас лично ще ни се отрази в доста негативен аспект. В ситуация на икономическа криза оцеляването става все по-трудно. След повишената цена на тока, на хранителните продукти и газта идва тази неприятна изненада с повишаването на туристическия данък. Много от хотелските бази са стари и амортизирани. Необходими са допълнителни средства за реновиране на сградния фонд и инвестиции, които към настоящия момент няма как да бъдат заделени. Повишаването на туристическия данък е решение на Общински съвет и ние ще трябва да се съобразим с него.
  Кога и при какви обстоятелства курортът ще придобие европейски облик и колко отговорно институциите се отнасят към това?
 Боровец е европейски курорт. За съжаление има още какво да се желае по отношение на инфраструктурата, изграждането на общите части, алеите, второто ел.захранване. На един турист трудно може да му бъде обяснено защо няма ток. На такава ситуация станахме свидетели съвсем скоро. От последните срещи с общинското ръководство останах с убеждението, че има чуваемост. Дали нещата ще се случат, само времето ще покаже. Отправната точка, от която трябва да се втръгне е обединен хотелски бизнес, „Бороспорт” АД –фирмата концесионер на пистите и Община Самоков да седнат на една маса и да си кажат проблемите.
  От години туристите предпочитат да използват хотели, като разчитат на техния професионализъм, посещаемост и все по-разнообразни услуги. Тази практика набира ли скорост в България и респективно в Боровец?
 Налагането на пазара се постига с много работа. Много от българските хотели вече са разпознаваеми в чужбина. Ние имаме доста показателен случаи от нашата практика. Две холандски семейства идват за 30-ти път в хотела. В „Рила” се чувстват като у дома си и дори познават поименно хората от персонала.
  Медалът в бизнеса винаги е с две страни – коя от тях е по-предизвикателна добрата или лошата?
 Трябва правилно да се балансира, като се използват и двата подхода. Нашият обект е голям и тежък за работа. Разчитаме на амбициозни, работоспособни и мотивирани хора. Понякога е необходимо нещата да се вземат под контрол,  като се създаде ред и комуникация.
  Колко струва един качествен кадър и как се изгражда опорната мрежа на екипа? Как един мениджър като Вас се стреми да запази кадрите си?
 Като паричен израз не може да се каже колко струва един качествен кадър. За работодателя добрият служител е безценен. Изгражда се в продължение на много години. Необходими са съответно образование и опит, който се придобива с течение на времето. Мога смело да кажа, че качеството на работната ръка в хотел „Рила” се цени. Опитваме се да мотивираме персонала с адекватно заплащане и курсове за повишаване на квалификацията.
  Как ще коментирате развитието на общинския хотел и доколко една община може да се справи с тясноспециализирана дейност?
 Управлението на хотела е поверено на екип от млади и амбициозни хора. От сърце им пожелавам успех. Може би не е най-доброто решение, но при създалата се ситуация явно и този ангажимент трябва да се поеме от Общината. Точните хора на точното място са предпоставка за добри резултати.      

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close