Интервю

Хотел “Арена Самоков” – уют и комфорт на достъпни цени

За стартирането и бъдещето на хотела разговаряме с Любослава Ярловска – Директор ОП.

 

„Ще се представя за тези, които не ме познават. Родена съм в гр.Самоков. Средното си образование завърших в ПГ „Константин Фотинов“. Висшето си образование в УНСС. От 18 години работя в сферата на туризма, в хотел “Флора “Боровец, като последните три летни сезона на 2010, 2011 и 2012г. в петзвездния комплекс “Свети Тома”, Аркутино.
През тези 18 години съм преминала през различните длъжности в структурата на един хотел.
Имам син, който е първа година студент, специалност Архитектура.”

 

Какви цели си поставихте, когато приехте да ръководите хотела?

  Аз мисля, че единствената цел на всеки човек, на който предстои да започне нещо ново е, да види крайния резултат, такъв, какъвто трябва да бъде. Моята цел беше, първо да съм удовлетворена самата аз от постигнатото, след това да получа и оценка от хората, които са ми гласували доверие. Разбира се това е само началото. Истинската работа предстои. Сигурна съм, че целта на целия екип на хотела е, с общи усилия да създадем продукт, който ще се търси и продава.

 Първата Ваша задача беше?

  Нямаше първа задача. Много задачи вървяха успоредно и едновременно – документите за категоризация, изготвянето на цени, дооборудването в хотела, ремонтни дейности, подборът на персонал, изготвянето на сайт и много други.
Но една от първите задачи например беше, да се свържа с фирмата доставчик на агрегата към хотела. Всъщност и това беше един от първите разходи, които извършихме – за диагностика на агрегата. И ефекта го видяхме, когато на 20.12. в целия град и района нямаше ток, ние посрещнахме 150 човека – Коледното парти на Общинска администрация и Общински съвет, и може да се каже, че процесите протекоха нормално.

 Кога фактически започна работа хотел “Арена Самоков”?

  Фактически хотелът отвори врати на 11.12. за посрещането на волейболен отбор, за срещата  в зала “Арена” на 12.12., с турския отбор  „Аркас“ от гр. Измир.  На 14.12. организирахме коктейл по повод 50 год. юбилей на  техникум  “Никола Вапцаров”.
И от 20.12 решихме, че с Коледното парти на Общината ще отпразнуваме и отварянето на хотела. Без помощта на Общинска администрация и Общински съвет нямаше как да се реализира отварянето му.

 До момента имате ли сключени договори с фирми от туристическия сектор?

  Всеки ден се подписват договори с тур операторски фирми. Ще дам пример, че за Новогодишния период 50 % от заетостта на хотела се осигури от тур операторска фирма.

 Какъв е капацитетът на хотела

и с какво оборудване разполага?

  Хотелът разполага с 60 двойни стаи, 1 двуспален и 3 едноспални апартамента. Всяка стая е оборудвана с диван за настаняване на дете. За съжаление диваните не са удачни за настаняване на възрастен, така

че закупихме 10 допълнителни легла с подматрачна рамка и матрак, подвижни са и

ще се ползват при желание за настаняване на трима възрастни в едно помещение. На този етап хотелът е оборудван да функцион

ира нормално, разбира се има неща, които трябва да се дозакупят, но това ще стане на по – следващи етапи.

 С какво хотел Арена

Самоков ще привлича посетители, според вас?

Искам да споделя, че към дата 6 януари от отварянето на хотела са настанени 234 туристи, които са реализирали 456 нощувки. Всички казаха, че ще се върнат отново. Аз мисля, че трябва да заложим на достъпни цени и добро обслужване. Много важно е да има контакт с клиентите. Да се чувстват обгрижвани. Това няма как да се получи в един голям хотел. Там нещата малко са като на конвейер. Но тук, в хотел Арена, мисля, че може да се получи. Ако няма текучество на персонала и клиента, когато се връща вижда познати лица, които знаят как да го накарат да се чувства специален, ако хигиената е на ниво, храната е вкусна, уютно, топло и приятно е в стаите, мисля, че резултатът ще е на лице.

 Нямаше официално откриване на хотела, което създаде предпоставки за някакво медийно затъмнение, защо според Вас се получи така?

  Аз съжалявам, ако наистина така се е възприело – като медийно затъмнение. Първоначалната идея беше да се отвори на 1.12., но нямахме готовност, а и не желаехме да се избързва. Основният персонал реално се назначи между 5 и 10.12.  Ще излъжа, ако кажа, че е било лесно. Всички вложихме много енергия, емоция, притеснения, но напълно разбираемо е, стартира нов обект, нов персонал, обучения, зареждане на стока, консумативи. Всеки ден по нещо допълвахме. Решихме да не се ангажираме с конкретна дата и с официално откриване. Доколкото зная откривания вече са правени, а и не мисля, че е необходимо да се правят подобни разходи, след като може тези средства да ги вложим в нещо необходимо за стартирането на хотела.  Аз споменах, че Коледното парти за нас беше повод и за откриване. А относно медиите, искахме да ви поканим и посрещнем наистина, в един завършен и добре изглеждащ хотел.

 Какъв е броят на персонала в хотела и по какъв критерий бяха назначавани работниците?

  Напълно отговорно заявявам, че персоналът назначен към момента е минал през няколко интервюта и разговори. Всички са с необходимото образование и стаж. Към момента са назначени 39 лица, при утвърден щат от 50 бройки. Това е заетият персонал както в поддръжката на хотела, СПА център – рецепционист, спасители, храненето и заведенията, маркетинга, счетоводство, така и заетите в Туристическия информационен цент

ър.  Всички бяха подали заявления до 5.10. – срока за подаване на документи в Деловодството на Общината. Много качествени и квалифицирани кандидати се явиха на интервютата. При провеждането на вторите интервюта, част от одобрените кандидати  вече бяха почнали работа в Боровец, тъй като там персоналът се назначи по рано. Интервютата се провеждаха в присъствието на зам.-кметовете – г-н Стойчев и г-н Сайменов, гл.юрист на Общината – Ангелина Вангелова  и личният състав – Галя Галчева.  

  За много хора от града хотел “Арена Самоков” няма никакво бъдеще, тъй като според тях в града ни няма развит туризъм, според Вас как изглеждат нещата?

  Хотел „Арена” е разположен на стратегическо място, близостта до залата е голям плюс, бул. Искър е основна артерия. Мисля, че все повече Самоков и районът ще набират интерес. Прави ми впечатление, че туристите се обръщат към природата. Търсят спокойни места, все повече се говори за еко-туризъм, био-продукти. Ние сме богати с кристално чистия въздух и рилската вода. Културно-историческият туризъм в региона все повече ще търпи развитие.
Напълно разбирам скептичното отношение на хората от града спрямо бъдещето на хотела. Може би имат своето основание да мислят така. Напълно разбираемо е – първо се отваря хотел в условия на криза, второ близостта на Боровец с огромна леглова база, която не е отворена целогодишно поради причината, че туристи няма и не е рентабилно,  също е  причина да се мисли така. Трудно е, и самата аз го осъзнавам. Безработицата е голяма. Когато човек редуцира  бюджета си, се лишава от почивка, пътуване, факт е. Но ако не сме оптимисти по-добре да не се захващаме. Само времето ще покаже, кой е бил прав.

 Близостта на зала „Арена” ще допринесе ли за популяризирането и налагането на хотела на българския и международния туристически пазар?

  Разбира се, хотелът и залата трябва да се представят комплексно. Ние стартирахме вече съвместни мероприятия – състезания с настаняване в хотела. Споменах, че първите туристи бяха волейболисти. Сега на 14.01.отново ще сме домакин и ще настаним баскетболен отбор на Кавала. На 25, 26 и 27 януари в залата ще се проведат състезания по Футзал. От 28.02. до 3.03. ще се проведе турнир по Таекуондо – Европейска купа 2013. Отново хотелът е резервиран в комплект със спортната зала. Съвместно кандидатстваме юни месец за домакинство на квалификационен турнир за Евробаскет на три национални отбори за жени – Швейцария , Словения и България.
Тук е мястото да поканя всички граждани на Самоков да посетят хотела. Мисля, че за всеки ще има интересно преживяване.
Басейнът и  СПА Центъра – включващ сауна, аромо сауна, парна баня, джакузи, релакс зона,  предлагат необходимия релакс и почивка. Цените са достъпни за всички. Предлагаме цени за деца, за групови посещения, за пенсионери, различни видове комбинации на услугите.
За ценителите на добрата кухня ви уверявам, че ястията в ресторанта са вкусни и  на добри цени. Предлагаме пици, тестото, на които се приготвя на място по специална италианска рецепта. Заповядайте, за да се уверите сами.  

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close