Злободневно

Грижи за кожата през топлите месеци – Съвети по темата от Елица Симитчиева

  В последно време сме изключително объркани от противоречиви мнения за ползата и опасността от излагането на слънце, че вече ни е трудно да преценим дали е по-добре да си останем вкъщи или да се наслаждаваме на разходки сред природата.
  По-често се дискутират въпросите, свързани с въздействието на слънчевите лъчи върху кожата и конкретният им „принос” за повишаващата се заболеваемост от кожен рак. Със сигурност се знае, че всяко лъчение променя кожата необратимо и e важно да се има предвид, че ефектът на всички лъчеви въздействия се сумират. Късовълновите лъчи от слънчевия спектър – ултравиолетовите UV, са тези които притежават най-висок канцерогенен потенциал.
  Увреждайки структурата на кожата и предизвиквайки преждевременното и състаряване, UV лъчите представляват най-мощният фактор на околната среда, провокиращ развитието на различни видове кожен рак.
  Казаното дотук, в никакъв случай не означава, че трябва да се изпада в паника и да не се възползваме от благоприятното въздействие на слънчевите лъчи. Така или иначе те са част от заобикалящия ни свят.
  Точно тук на помощ идват дерматокозметичните фотопротективни продукти, за които трябва да имаме необходими познания за правилното им използване. Модерната фотопротекция предпазва кожата от рак, състаряване и слънчеви алергии.
 В зависимост от начина на действие фотозащитните средства се делят на две групи:
  – Препарати, които осъществяват защитата на принципа на екранирането, т.е чрез отразяването на слънчевите лъчи (съдържащи бели на цвят вещества – цинков оксид, титанов оксид), те осъществяват по-слаба протекция.
  – Фотозащитни средства, действащи на принципа на абсорбцията, те поглъщат слънчевите лъчи.
При модерните продукти фотопротективното действие се основава и на двата лъчезащитни механизми.

Какво означава слънцезащитен фактор – SPF?  

  Той се определя чрез сравняване на времето за получаване на еднаква степен зачервяване на два кожни участъка, единият от които незащитен със SPF продукт. Ако при защитена кожа времето е 60 минути, а при незащитен 10 минути, то факторът е 6.
Доскоро се смяташе, че само UVB лъчите, от които се изгаря и почернява, нанасят вреда на кожата, докато лъчите А са сравнително безобидни, дори се твърди, че проникват по-дълбоко в кожата и увреждат еластичността. Солариумът изпускат предимно UVA лъчи.
Като цяло трябва да се внимава със солариума. Ако искате да имате хубав тен за лятото, е добре да посетите солариумите няколко месеца по-рано и то за кратки отрязъци от време, като започнете първо с 5 минути и постепенно увеличавате. Не забравяйте, че солариумът предизвиква преждевременното остаряване на кожата. Мъжете също трябва да полагат грижи за кожата си. Модерно е и те да ходят на солариум. Тяхната кожа по-бързо се дехидратира, заради честото бръснене. Те по-бавно стареят спрямо жените. Има специална козметика за мъже, която обикновено е със син цвят.
Едно нещо е сигурно – от прекаленото стоене на слънце кожата загрубява, сбръчква се, става твърда. Не напразно се използва думата „загар”. Да печете тялото си без употреба на SPF продукти е чисто безразсъдство. Трябва да се използва SPF продукт дори и в облачно време.
  Особено внимание е необходимо за фотозащитата на децата, тъй като естественият механизъм за защита на детската кожа не е напълно развит.

Има разлика между овлажняващ, хидратиращ и подхранващ продукт.

  Едното е вода във масло, другото масло във вода.
  Овлажняващите са по-леки като текстура, те са с по-високо съдържание на вода и маслото е по-малко. Като при хидратиращите пак има вода, но маслото е малко повече, а подхранващите са от типа масло във вода, т.е маслото преобладава.

Лятото избирайте овлажняващ крем.

  Тайната на добрата кожа през всичките сезони са ексфолирането и хидратацията. Едното премахва мъртвата кожа, а другото я подхранва. Не си лягайте с грим, вредно е за кожата, по този начин тя не може да си почива. Използвайте тоник за лице, той често се пропуска. Мит е, че в летните месеци не е добре да се поставя фон дьо тен. Използването му е добре да се комбинира с пудра, по този начин се получава един филм, който предпазва и абсорбира излишните мазнини, които се получават при потенето.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close