Местен бизнес

Голфът –спорт с бъдеще

Конкретните примери са свързани със завода за риба ,който така и видя бял свят ,както и моливите на „Кохинор”. На последното заседание на ОбС-Самоков ,проведено преди по-малко от месец беше подложено на разискване постъпилото предложение от фирма „Маркан” ООД за изграждане на голф център върху терен с площ от 644.219 дка в землището на Горни Окол. Първата стъпка към това е провеждането на публично оповестен конкурс за придобиване на имота. Известни спорове се породиха около цената. Първоначалният вариант беше 500 лв./дка като по време на обсъждането имаше предложения сумата да бъде занижена с 200-250 лв.Те не бяха приети. За кандидат-инвеститорите предстоят дълги процедури във връзка със смяна предназначението на земята ,които в близката година ,година и половина може и да не приключат.  В разговор Владимир Каназирев ни информира за конкретните подробности около проекта.  Инвестиционното намерение е за изграждане на игрище със 72 дупки.  Амбициите са да се развива професионален голф и състезания от най –висок ранг.  Включениса голф академия ,детски клуб и мениджър ,който ще отговаря за цялостното управление на проекта.

Като цяло икономиката на Община Самоков е свързана с туризма ,а подобна инициатива би била прекрасно допълнение към набелязаната стратегия. Освен това ще създаде косвена заетост за съществуващата хотелска база и търговските обекти. Не на последно място ще повиши атрактивността нарайона. Според схващанията на мнозина голф играят само богатите , което не отговаря на истината. Към днешна дата това е един от най-масово практикуваните спортове в световен мащаб. Голф индустрията придобива огромни измерения. Профилът на играещите голф показва ,че това са предимно хора от средната класа.Същевременно статистиката отчита утроен брой на голфарите за миналата година. Каква е вероятността проектът за голф център да бъде реализиран и нещата да се случат?  Владимир Каназирев не е оптимист в отговора на този въпрос. По думите му предстои проучване ,което да определи доколко това е възможно и икономически обосновано при тези цени.

При положителна развръзка Самоков ще се присъедини към общините , в които вече има изградени комплекси –София ,Ихтиман и Правец. Друго предимство,свързано с реализацията на проекта е,че ще бъде изграден Общ  устройствен  план на село Горни Окол ,което до момента няма такъв. 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close