Местен бизнес

Голф-центровете – алтернативно решение за създаване на печеливш бизнес

  Заради географското си положение и по–конкретно близостта до София, природните дадености и туристическия характер на района, Самоков винаги е бил привлекателно място за външните инвеститори. Различни обективни и субективни обстоятелства попречиха тези намерения и идеи да бъдат реализирани в полза на града и хората от общината.
  На сесия, проведена през месец март 2012 г., общинските съветници обсъдиха постъпило инвестиционно предложение от фирма „Маркан” за изграждане на голф-център върху терен с площ от 644.219 дка в землището на с. Горни Окол. Известни спорове се породиха около цената. Първоначалният вариант беше  цена от 500 лв./дка,  като по време на разискванията имаше предложение сумата да бъде занижена с 200-250 лв.Те не бяха приети. За кандидат- инвеститорите предстоят дълги процедури, свързани със смяна предназначението на земите, които в близката година, година и половина може и да не приключат. В разговор, управителят на фирмата, Валентин Каназирев разкри  конкретните подробности около проекта.
  Инвестиционното намерение е за изграждане на голф център с минимум 18 дупки, клуб хаус и допълнителни проектови елементи. Амбициите са да се развива професионален голф и състезания от най-висок ранг. Предстои провеждането на публичен конкурс при условия, предварително определени от Общински съвет-Самоков. Едно от изискванията към кандидатите е  за разкриване на  50 работни места при въвеждане на обекта в експлоатация. Спечелилият участник поема задължението да използва предоставените по реда на конкурса недвижими имоти за изграждане на голф център.
  Като цяло икономиката на Община Самоков е свързана с туризма, а подобна инициатива би била прекрасно допълнение към набелязаната стратегия. Освен това ще създаде косвена заетост за съществуващата хотелска база и търговските обекти. Не на последно място ще повиши атрактивността на района. „Реализацията на такъв мащабен проект ще доведе до разкриването на нови работни места и е един голям плюс за селото” – коментира Мая Стоянова – кметски наместник на Горни Окол. По този начин ще изчезнат пустеещите земи, които са в изобилие.
  Според мнозина, голф играят само богатите, което не отговаря на истината. Към днешна дата това е един от най–масово практикуваните спортове в световен мащаб. Голф индустрията придобива огромни измерения и печели все повече привърженици. Профилът на играещите голф показва, че това са хора предимно от средната класа. Като цяло статистиката отчита утроен брой на голфарите.
Каква е вероятността проектът за голф център да бъде реализиран и нещата да се случат?
  Заради несигурната икономическа обстановка не може да се дадат точни прогнози. По думите на В. Каназирев, рано или късно голф центърът ще бъде построен. Това обаче няма да бъде никак лесно. Ако очакванията и надеждите се оправдаят, Самоков ще се присъедини към общините, в които вече има изградени комплекси – София, Ихтиман, Равно поле и Правец. Друго предимство, свързано с реализацията на проекта е, че ще бъде изработен Общ устройствен план на с. Горни Окол, което до момента няма такъв.
   

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close