Култура

Гергьовден при ромите

Заедно с Банго Васил – Гергьовден  или Едерлези  е  най-тачения  празник на ромите. Празнуването на Гергьовден е свързано с вярването, че Свети Георги е спасител на ромите (както Свети Васил) и с легендата, че змеят на зъл цар започнал да изяжда ромите, но Свети Георги го убил . Освен това Ерделези  се  празнува и като начало на пролетта, на истински топлото време, поради тази причина целият ритуал изобилства с пролетна символика.

Ромите в Самоков също отбелязват Гергьовден, спазвайки всички ритуали. Рано сутринта те отиват на кладенеца Еди бунар, който се намира около Самоковска комуна, където за здраве измиват лицата си и хвърлят във водата стотинки.

По входните врати на  къщите  се окачват клонки- символ на пролетното възраждане. Люлките, които връзват ергените и момите, също се закичват с клонки и с  цветя.

Интересен обичай е т.нар. „Мартофал”- от всички жени, без значение дали са омъжени или не, се взима по една лична вещ. Тя се слага в една кошница и предварително определено момиче, покрито с червено було, предсказва бъдещето, „теглейки”  отделните предмети .

Неотменна част от  празника е агнето. Клането на агнето-курбан е изключително тържествено. Обичайно то се извършва това става  сутринта на 6 май. С кръвта му,  децата намазват челата си за здраве. Задължително към ястията се добавя мляко с ориз. 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close